Jump to content

Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία δικαιώματα


Dr. Stress

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Αν και υπάρχει παλιότερο post σχετικά με την ειδικότητα, η απορία που δεν μου λύθηκε είναι η εξής:

Τι κάνεις ως ειδικός;;; Σχεδιάζεις θεραπείες και παρακολουθείς ασθενείς; Μπορείς να δώσεις χήμειο ανεξάρτητα από ακτινο, δηλαδή να αναλάβεις ασθενή εξ'ολοκλήρου; (Στο UK γίνεται από όσο ξέρω).

Κάθε άλλη πληροφορία σχετικά με προοπτικές στο επάγγελμα δεκτή :):)

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Καλημέρα σας,

Καλημέρα σου, …

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Αν και υπάρχει παλιότερο post σχετικά με την ειδικότητα,

Για να πω την αλήθεια, δεν νομίζω… Εάν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν, ομολογουμένως αρκετά, παλαιότερα "νήματα" (και όχι απλά "post", ας προσέχουμε λίγο και τους ορισμούς, έτσι για το τυπικό της υπόθεσης… ) σχετικά με την ειδικότητα της Παθολογικής – Ογκολογίας (καμία σχέση με την ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής – Ογκολογίας) και της Αιματολογίας.

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

η απορία που δεν μου λύθηκε είναι η εξής:

Αφού είναι μία μόνο η απορία σου και όχι αρκετές, πάλι καλά, καλά είσαι …

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Τι κάνεις ως ειδικός;;;

Ό,τι βάζουν και τον ειδικευόμενο να κάνει, την σήμερον ημέρα …

Οκ, ας σοβαρευτούμε τώρα … Ξέρω, μου είναι λίγο δύσκολο, αλλά σε αυτό το κράτος ανέκδοτο, πραγματικά, όπου και να πας, ειδικά εντός των ελληνικών νοσοκομείων, βλέπεις πάντα και κάτι το διασκεδαστικό, να σε πιάνουν τα γέλια και τα κλάματα μαζί.

Ωστόσο, θα κάνω μία πολύ φιλότιμη προσπάθεια να σου απαντήσω, στα σοβαρά. Σοβαρά ;; Ελλάδα ;; Ελληνικό Σύστημα Υγείας ;; Μπουαχαχαχαχα !!!! !!!! !!!!

Εχμ… Συγγνώμη. Παρόρμηση. Συνεχίζουμε.

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Μπορείς να δώσεις χήμειο ανεξάρτητα από ακτινο, δηλαδή να αναλάβεις ασθενή εξ'ολοκλήρου;

Αρχικά, εάν δεν γνωρίζεις το πώς ακριβώς γίνεται η διαχείριση των ογκολογικών ασθενών (δηλαδή των καρκινοπαθών οι οποίοι επιδέχονται θεραπείας, διαφορετικά δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση που κάνουμε), να σε ενημερώσω ότι εσύ προσωπικά, ως Aκτινοθεραπευτής – Oγκολόγος (και γενικά, όχι μόνο ως Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, αλλά και ως οποιασδήποτε ειδικότητας ειδικός ιατρός που ασχολείται με τη θεραπευτική διαχείριση ογκολογικών ασθενών), από μόνος σου, ως άτομο, δεν μπορείς να κάνεις ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ, τίποτα το αποτελεσματικό. Εάν το επιχειρήσεις, το έτος 2022, είσαι malpractice.

Πλέον, είναι θεσμοθετημένο, στη σύγχρονη ιατρική, ότι οι αποφάσεις πάνω στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών λαμβάνονται από τα λεγόμενα Ογκολογικά Συμβούλια (π.χ. Μαστού, Νεοπλασμάτων Κεφαλής – Τραχήλου / ΩΡΛ, Ουρολογικό, Γυναικολογικό, κ.τ.λ.) . Σε αυτά, συμμετέχουν διάφορες σχετικές ειδικότητες, όπως Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, Παθολόγος - Ογκολόγος, Ακτινολόγος (εξειδικευμένος πάνω στην απεικόνιση των νεοπλασμάτων του εκάστοτε ογκολογικού συμβουλίου), Χειρουργός - Ογκολόγος (δηλαδή χειρουργός της οποιασδήποτε χειρουργικής ειδικότητας που είναι εξειδικευμένη πάνω στην εκτομή νεοπλασμάτων, τα οποία αφορούν στο αντικείμενο συζήτησης του εκάστοτε ογκολογικού συμβουλίου, π.χ. Ουρολόγος, Γυναικολόγος, Θωρακοχειρουργός, Γενικός Χειρουργός, κ.α.), και γενικά συμμετέχει οποιασδήποτε φύσεως ειδικότητα που αφορά στο αντικείμενο συζήτησης του εκάστοτε ογκολογικού συμβουλίου και η παρουσία της οποίας θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο διαχείρισης και αντιμετώπισης του εκάστοτε ασθενή.

Πρώτο βήμα, λοιπόν, εσύ ως ειδικός, κάνεις αυτό που θα σχεδιάσει και θα αποφασίσει το Ογκολογικό Συμβούλιο. Συνεπώς, η ερώτησή σου, σωστά διατυπωμένη, θα έπρεπε να είναι:

" Τι περιμένει από εμένα, τον Ακτινοθεραπευτή  - Ογκολόγο, το Ογκολογικό Συμβούλιο ;; "

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Σχεδιάζεις θεραπείες και παρακολουθείς ασθενείς;

Δεύτερο βήμα, λοιπόν, εσύ, ως ειδικός Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, καλείσαι, όπως πολύ σωστά έχεις ήδη οσμιστεί, να εκφέρεις άποψη και να διεκπεραιώσεις, όλα όσα έχουν να κάνουν με την εκτίμηση της δυνατότητας χορήγησης, τον σχεδιασμό, τη χορήγηση, αλλά και τη διαχείριση της τοξικότητας, από την εφαρμογή της ακτινοθεραπείας. Λίγο, έως πολύ (εγώ θα έλεγα, έως ΠΑΡΑ πολύ), αυτή είναι η αρμοδιότητα και η καθημερινότητα του Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγου.

Όπως οι ακτινοθεραπείες χορηγούνται σε συγκεκριμένα τμήματα ενός νοσοκομείου (τα λεγόμενα "Ακτινοθεραπευτικά" Τμήματα), τα οποία φέρουν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις και το απαραίτητο εξειδικευμένο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, έτσι και οι χημειοθεραπείες (δηλαδή η χορήγηση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων), διενεργούνται σε συγκεκριμένα τμήματα ενός νοσοκομείου (τα λεγόμενα "Τμήματα Χημειοθεραπείας", ή απλώς "Ογκολογικά", Τμήματα).

Στα πρώτα τμήματα, δηλαδή τα Ακτινοθεραπευτικά, υπεύθυνος έχει οριστεί ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, ενώ στα δεύτερα, τα Χημειοθεραπευτικά, ο Παθολόγος – Ογκολόγος. Επομένως, οι ρόλοι μεταξύ των δύο ειδικοτήτων είναι σαφώς, αλλά όχι πάντα, διακριτοί, ενώ, η αντίστοιχη ιατρική εκπαίδευση κατά την άσκηση της ειδικότητας, αλλά και η ιατρική ύλη που απαιτείται, έτσι ώστε να περάσεις τις τελικές εξετάσεις της ειδικότητας (γραπτές και προφορικές), είναι και η ανάλογη.

Αυτό σημαίνει ότι ο μεν Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος δεν θα γίνει ποτέ του επίσημος διαχειριστής (άλλο το τι γνωρίζει και το τι θέλει να γνωρίζει ο ίδιος, ως επιστήμονας) των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και των στοχευτικών θεραπειών (πλην ορισμένων, πολύ συγκεκριμένων, καταστάσεων), ο δε Παθολόγος Ογκολόγος δεν θα μπορέσει ποτέ του να εκτελέσει, αφού δεν είναι ο ρόλος του, τον σχεδιασμό και τη χορήγηση ακτινοθεραπείας.

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

(Στο UK γίνεται από όσο ξέρω).

Φυσικά, τα όσα ισχυρίζομαι παραπάνω επιδέχονται επί μέρους αμφισβητήσεις, ωστόσο, αυτά προκύπτουν από τα όσα προβλέπει η αντίστοιχη εκπαίδευση πάνω στην εκάστοτε ιατρική ειδικότητα, τουλάχιστον για το Ελλαδιστάν. Ωστόσο, από τη στιγμή που και οι δύο ειδικότητες, μαζί με τις αντίστοιχες χειρουργικές, είναι άκρως απαραίτητες, προκειμένου να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά μία αντικαρκινική παρέμβαση, τόσο ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, όσο και ο Παθολόγος – Ογκολόγος, αλλά και οι χειρουργοί που ασχολούνται με εκτομές νεοπλασμάτων, οφείλουν να έχουν μερικές βασικές γνώσεις ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων, οι οποίες ασχολούνται πάνω στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Όμως, μην τα μπερδεύουμε:  ο Χειρουργός ανοίγει τον ασθενή στο Χειρουργείο, ο Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος ακτινοβολεί τον ασθενή στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και ο Παθολόγος – Ογκολόγος χορηγεί τα αντινεοπλασματικά φάρμακα, per os ή IV, στο Χημειοθεραπευτικό - Ογκολογικό Τμήμα. Προφανώς, ανάλογα πάντα με το είδος του νεοπλάσματος και το στάδιο της νόσου, υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα (π.χ. συνταγογράφηση per os αντινεοπλασματικής αγωγής από τον Ακτινοθεραπευτή - Ογκολόγο και παρακολούθηση στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα για νεοπλάσματα που απαιτούν κυρίως ακτινοθεραπεία, αντί για τη διενέργεια θεραπευτικά ισοδύναμης ενδοφλέβιας χημειοθεραπείας, στο Χημειοθεραπευτικό - Ογκολογικό Τμήμα, από τον Παθολόγο - Ογκολόγο). Ωστόσο, ο ρόλος και η ενδονοσοκομειακή καθημερινότητα των δύο ιατρικών ειδικοτήτων, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι σαφώς διακριτοί και ξεχωριστοί.

On 8/10/2022 at 12:28 ΜΜ, Dr. Stress said:

Κάθε άλλη πληροφορία σχετικά με προοπτικές στο επάγγελμα δεκτή :):)

Προοπτική σε αυτό το επάγγελμα, αλλά και σε κάθε ιατρικό επάγγελμα, όσο είσαι στο Μπανανιστάν, δεν υπάρχει…

Τροποποιήθηκε από mihiatrik
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 11 months later...

Η αποκατάσταση είναι τόσο δύσκολη όσο υποπτεύομαι; Γιατί ιατρείο μου φαίνεται αδύνατο και περιορίζεσαι μόνο εκεί που κάνουν ακτινοθεραπεία και λογικά μια ακτινοθεραπευτική μονάδα είναι "πιο σπάνια" άρα λιγότερες θέσεις εργασίας.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 9 months later...

Εκπαίδευση στην Ιατρική Ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

 

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6ΗΙΕ465ΦΥΟ-738

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ήθελα να ρωτήσω για αυτή την ειδικότητα: η αποκατάσταση είναι πρακτικά μηδενική; Δεν έχω δει ποτέ να ζητάνε ακτινοθεραπευτή, αναμονές μηδενικές.. ζήτηση μηδενική..

Δεν ξέρει αν έχει μέλλον, δεν ξέρω αν έχει καν παρόν. Όπως το αντιλαμβάνομαι χρειάζονται ελάχιστοι ακτινοθεραπευτές και αυτοί σε ορισμένα δημόσια και σε ακόμα πιο ορισμένα ιδιωτικά. Σε ιδιωτικό ιατρείο τίποτα. Κάνω κάπου λάθος;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Δεν ξέρω πώς ακριβώς θα πρέπει να προσεγγίσω τις συγκεκριμένες ερωτήσεις … Δηλαδή, εγώ τώρα πρέπει να απαντήσω θεωρητικά ή ρεαλιστικά ?? Γιατί από τη μία οι ερωτήσεις αυτές είναι πολύ λογικές, αλλά από την άλλη ρε Blazer είναι σαν να περιμένεις να πάρεις σοβαρή απάντηση στην ερώτηση: «Γιατί οι εισαγγελείς κοιμούνται όρθιοι και γιατί οι δικαστές κάνουνε 5+ χρόνια για να πάρουνε μία τελική απόφαση ??»

2 ώρες πριν, Blazer said:

Δεν ξέρει αν έχει μέλλον, δεν ξέρω αν έχει καν παρόν.

Ε, καταλαβαίνεις ότι όλα όσα ρωτάς, μόνο θεωρητικά μπορούνε να απαντηθούνε, όταν η προφανής απάντηση είναι ότι παρόν και μέλλον δεν έχει το Ελλαδιστάν γενικώς !! Δηλαδή, δεν είναι θέμα της ίδιας τη ιατρικής ειδικότητας, αυτής καθ’ εαυτής. Για να υπάρχει παντού διεθνώς, προφανώς και κάπου χρειάζεται (τουλάχιστον στο παρόν) !! Οπότε, θα προσπαθήσω να σου απαντήσω και εγώ καθαρά θεωρητικά.

2 ώρες πριν, Blazer said:

Ήθελα να ρωτήσω για αυτή την ειδικότητα: η αποκατάσταση είναι πρακτικά μηδενική;

Αρχικά το Κράτος αυτό (Κράτος;; Είναι το Κουλιστάν Κράτος;; Μπουαχαχαχα !! Χα !!) δεν γνωρίζει, αλλά και σε κάθε περίπτωση είναι ανίκανο να προβλέψει, την ακριβή επίπτωση των νεοπλασιών στον ελληνικό πληθυσμό, τώρα και για το άμεσο – προσεχές μέλλον, ανά νομό, περιοχή, φύλο, κοινωνική κατηγορία, κ.τ.λ. (υγειονομικός χάρτης νεοπλασιών). Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσους ακριβώς Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους χρειαζόμαστε !

2 ώρες πριν, Blazer said:

Δεν έχω δει ποτέ να ζητάνε ακτινοθεραπευτή, αναμονές μηδενικές..

Ένα το κρατούμενο, λοιπόν, το ότι η αποκατάσταση εξαρτάται από τη ζήτηση και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε καν σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή ζήτηση της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας (με αριθμούς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αναγκών) για τα ελληνικά δεδομένα (άρα μπορεί να τους χρειαζόμαστε και η Πολιτεία να μην ενδιαφέρεται καν να τους βρει, όπως έκανε τόσα χρόνια και με τους Αναισθησιολόγους, μέχρι που στο τέλος δεν έμεινε ούτε ένας μέσα στο ΜπεεεΕΣΥ …). Στο μέλλον, η ζήτησή τους μπορεί και να αυξηθεί κατακόρυφα (και γενικά, έχω την αίσθηση ότι σε λίγο καιρό και άλλες άγονες ιατρικές ειδικότητες, πλην της αναισθησιολογίας, θα αρχίσουνε να τις πληρώνουνε κανονικά σε αυτούς που ασκούνται για «δεύτερη ιατρική ειδικότητα»).

2 ώρες πριν, Blazer said:

ζήτηση μηδενική..

Δεύτερον. Τα οργανογράμματα των νοσοκομείων είναι πανάρχαια, ενώ η έρευνα και η θεραπεία πάνω στον καρκίνο εξελίσσονται ανά δευτερόλεπτο ... Ως εκ τούτου, τα ελάχιστα ακτινοθεραπευτικά κέντρα που υπάρχουνε δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και οι καρκινοπαθείς της επαρχίας ναι μεν βρίσκουνε πολύ πιο εύκολα (συγκριτικά πάντα) Παθολόγο Ογκολόγο για να λάβουνε τη φαρμακευτική τους αγωγή (π.χ. χημειοθεραπεία) κοντά στην περιοχή τους, αλλά από την άλλη πλευρά αναγκάζονται να αναζητούν μηχανήματα ακτινοθεραπείας και Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο στα περισσότερο σπάνια Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα (συνήθως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, κ.τ.λ.) ή στον ιδιωτικό τομέα.

2 ώρες πριν, Blazer said:

Όπως το αντιλαμβάνομαι χρειάζονται ελάχιστοι ακτινοθεραπευτές και αυτοί σε ορισμένα δημόσια και σε ακόμα πιο ορισμένα ιδιωτικά.

Τρίτον. Νομίζω ότι έγινε πλέον σαφές το ότι δεν ξέρουμε καν πόσους ακριβώς ακτινοθεραπευτές χρειαζόμαστε ! Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως χώρα, έχουμε αποφασίσει να μην αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο στα σοβαρά. Εξ’ ορισμού, η διαχείριση των νεοπλασματικών νοσημάτων ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα και όχι αποσπασματικά: Μέσα σε μία πόλη και μέσα σε γενικά νοσοκομεία, να φυτεύεται ένας Χειρουργός Όγκων από εδώ, ένας Ογκολόγος από εκεί, ένας Ακτινοθεραπευτής παραπέρα και γενικά ο καρκινοπαθής να πρέπει να τρέχει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη για να δει τι ακριβώς θα κάνει με το κακό που τον βρήκε (και δεν αναφέρομαι στον καρκίνο, αναφέρομαι με το κακό που τον βρήκε να τον κυβερνάνε αυτοί που τον κυβερνάνε … ) Το να βάλεις την ταμπέλα «ογκολογικό κέντρο» έξω από δομές που λειτουργούνε στην πράξη ως παροπλισμένα γενικά νοσοκομεία, επίσης δεν είναι λύση (βλέπε το «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ προβλήματα και στην πράξη λειτουργεί ως γενικό νοσοκομείο, σε πάρα πολλά σημεία του).

2 ώρες πριν, Blazer said:

Σε ιδιωτικό ιατρείο τίποτα.

Όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα να απαντηθούνε, γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι πανάκριβη και γενικά οι ιδιώτες δεν καίγονται να καλύψουνε το κομμάτι θεραπευτικών αλγορίθμων που έχουν υψηλό κόστος, αλλά όχι και το αντίστοιχο υψηλό κέρδος (όπως συμβαίνει στα π.χ. ογκολογικά χειρουργεία, τα οποία έχουνε υψηλά ΚΕΝ νοσηλείας και για τα οποία πληρώνονται αδρά οι ιδιωτικές κλινικές) και υψηλή αποζημίωση εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι παράμετροι αυτοί, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουν απαραίτητα και σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει σε επίπεδο πληθυσμού (π.χ. πόσες ιδιωτικές ασφαλιστικές δέχονται να καλύψουνε μεταστατικούς καρκινοπαθείς, τι έξοδα ακριβώς δέχονται να τους καλύπτουνε, κ.τ.λ.).

Γιατί και ο χρεωκοπημένος ΕΟΠΥΥ (όπου κατά κανόνα είναι ασφαλισμένος ο βλάχος Ελληναράς, χωρίς καν να είναι δική του επιλογή, αλλά είναι «δημοκρατική» υποχρέωση όλων των πολιτών, έτσι, καθαρά «δημοκρατικά», «καπιταλιστικά» και «φιλελεύθερα», να ασφαλιζόμαστε σε ένα χρεωκοπημένο ταμείο … ) είτε δεν αποζημιώνει τους ιδιώτες, είτε εκεί όπου αποζημιώνει αυτό το κάνει με τιμές εξευτελιστικά χαμηλότερες του πραγματικού κόστους της αγοράς.

Συνεπώς, τι κίνητρο έχει ένας (τίμιος) ιδιώτης να συντηρεί ακτινοθεραπευτικά, ή άλλα ακριβά, μηχανήματα, όταν ξέρει ότι στο τέλος της ημέρας όχι μόνο θα δουλεύει για να πληρώνει το κράτος (έχουμε και χαμηλή φορολογία οι τυχερούλιδες ... χι χι χι ... ), αλλά θα μπει και μέσα από τα χρέη, ακριβώς γιατί ο Άδωνις (και ο κάθε Άδωνις, μην παρεξηγηθώ …) γουστάρει να τον πληρώνει για 50 ευρώ, ενώ αυτός δούλεψε για 100 ευρώ (δεν βάζω μέσα καν έννοιες όπως claw back, rebate, κ.τ.λ., εγώ μιλάω για την περίπτωση όπου το κράτος αποζημιώνει καθαρά το 100% του ποσού που αναγνωρίζει ως κόστος, το οποίο όμως κόστος που αναγνωρίζει το κράτος ΔΕΝ ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος της αγοράς !!) ?? Κοινώς, αγαπητέ Blazer, η οργανωμένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του καρκίνου ΔΕΝ συμφέρει τον ιδιώτη (επιχειρηματία) στην Ελλάδα, έτσι ώστε να προβεί σε μεγάλης κλίμακας επένδυση … Τουλάχιστον όχι όποιον θέλει να εργαστεί τίμια και να μην κάνει απάτες και εκπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς του (γιατί το όλο αυτό πακέτο οικονομικής στενότητας, αναγκαστικά, ρίχνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ΣΤΟΝ ΒΟΘΡΟ !!).

2 ώρες πριν, Blazer said:

Κάνω κάπου λάθος;

Το «λάθος», λοιπόν, είναι η χώρα στην οποία ζούμε. Η ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, όπως και αυτή της Παθολογικής Ογκολογίας, έχει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή για να υπηρετήσει, κατόπιν όμως προηγούμενου κεντρικού σχεδιασμού και οργάνωσης. Όταν αυτά ΔΕΝ υπάρχουν, είναι λογικό να δημιουργείται σύγχυση σχετικά με το που ακριβώς μπορεί να απορροφηθεί εργασιακά ο αντίστοιχος ειδικός Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος.

Τροποποιήθηκε από Mc_Doc
Διόρθωση ορθογραφίας
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αρχικά ευχαριστώ που απάντησες

 

45 minutes ago, Mc_Doc said:

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσους ακριβώς Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους χρειαζόμαστε !

Πολύ σωστό και επεκτείνεται σε όλες τις ειδικότητες αλλά και παντού

 

Επομένως, με βάση την απάντηση σου λες πως δεν υπάρχει οργάνωση στην διαχείρηση του ασθενούς με καρκίνο (καλά δεν πέφτω από τα σύννεφα) και όντως ίσως να μην είναι ελκυστική ειδικότητα για τον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο είσαι απλά στα αζήτητα. Δηλαδή στην παρούσα φάση η ανεργία στην Ελλάδα είναι μονόδρομος (για εξωτερικό δεν έχω ιδέα). Φαντάζομαι σε αντίστοιχη φάση είναι και η πυρηνική ιατρική που έχει κάποια κοινά. Μου φαίνεται πολύ γοητευτική σαν αντικείμενο η ακτινοθεραπεία αλλά λόγω του ότι πιστεύω δεν θα βρω ποτέ δουλειά δεν θα την επιλέξω.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

2 ώρες πριν, Blazer said:

Αρχικά ευχαριστώ που απάντησες

Μην σκας, κουβέντα να γίνεται …

2 ώρες πριν, Blazer said:

Πολύ σωστό και επεκτείνεται σε όλες τις ειδικότητες αλλά και παντού

Δεν διαφωνώ, αλλά πιστεύω ότι για κάθε ιατρική ειδικότητα το κουστούμι του προβληματικού κεντρικού σχεδιασμού, εκ μέρους της Πολιτείας, ράβεται και λίγο διαφορετικά, κατά περίπτωση. Για την περίπτωση της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, πιστεύω ότι στο περιέγραψα επαρκώς στο αμέσως προηγούμενο post μου.

2 ώρες πριν, Blazer said:

Επομένως, με βάση την απάντηση σου λες πως δεν υπάρχει οργάνωση στην διαχείρηση του ασθενούς με καρκίνο (καλά δεν πέφτω από τα σύννεφα)

Με τρεις λέξεις: Ναι, έτσι είναι !

2 ώρες πριν, Blazer said:

και όντως ίσως να μην είναι ελκυστική ειδικότητα για τον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο είσαι απλά στα αζήτητα.

Με άλλες τρεις λέξεις: You got it !

2 ώρες πριν, Blazer said:

Δηλαδή στην παρούσα φάση η ανεργία στην Ελλάδα είναι μονόδρομος (για εξωτερικό δεν έχω ιδέα).

Με ακόμα άλλες τρεις λέξεις: You got it !

2 ώρες πριν, Blazer said:

Φαντάζομαι σε αντίστοιχη φάση είναι και η πυρηνική ιατρική που έχει κάποια κοινά.

Ώπα, βάστα !! Τι σχέση έχει η κότα με το αυγό, το παλαμάρι με τον βαρκάρη, ο Μπόλεκ με τον Λόλεκ, ο λύκος με το πρόβατο, το σαμπουάν με το μαλακτικό, ο Κούλης με τον Αλέξη, ο Μπάιντεν με τον Τράμπ, κ.τ.λ. νομίζω πιάνεις το νόημα;; Καμία σχέση δεν έχει η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία με την Πυρηνική Ιατρική.

Η πρώτη είναι μία καθαρά κλινική ιατρική ειδικότητα (π.χ. στο «Θεαγένειο» υπάρχει ακτινοθεραπευτική κλινική, η οποία εφημερεύει και νοσηλεύει κανονικά ασθενείς), με ένα αυστηρά συγκεκριμένο, αλλά επιστημονικά τρομερά ευρύ και προς το παρόν ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ αντικείμενο, το οποίο αφορά στην ακτινοθεραπευτική διαχείριση του ογκολογικού ασθενή, εντός ή εκτός νοσηλείας (outpatient – ημερήσια νοσηλεία) και στο εξωτερικό έχει ζήτηση (όχι αντίστοιχη με αυτή του Παθολόγου Ογκολόγου, αλλά σίγουρα έχει). Για να καταλάβεις, στο UK πηγαίνουνε ένα βήμα παραπέρα και τον μεν Παθολόγο Ογκολόγο τον αποκαλούνε Medical Oncologist, ο δε Ογκολόγος που μπορεί να σχεδιάζει και ακτινοθεραπείες καλείται Clinical Oncologist.

Αντίθετα, η δεύτερη είναι μία καθαρά εργαστηριακή ιατρική ειδικότητα, με ένα επίσης αυστηρά συγκεκριμένο, αλλά όμως επιστημονικά εντελώς αλληλοεπικαλυπτόμενο, με άλλες ιατρικές ειδικότητες, αντικείμενο (κομμάτι της απεικονιστικής διαγνωστικής ??). Δεν έχω ιδία εμπειρία από την ιδιωτική αγορά εργασίας του Πυρηνικού Ιατρού, οπότε σίγουρα μιλάω από την απ’ έξω. Ωστόσο, η εντύπωση που έχω είναι ότι το πρόβλημα της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας αφορά περισσότερο σε ζητήματα οργάνωσης, εκ μέρους της Πολιτείας, της αντιμετώπισης του ογκολογικού ασθενή. Αντίθετα, το πρόβλημα της Πυρηνικής Ιατρικής περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα που άπτονται σε αυτό καθ’ εαυτό το αντικείμενό της, το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά συγκεκριμένο και απολύτως εξαρτώμενο από τη διαγνωστική τεχνολογία που έχουμε κάθε φορά στη διάθεσή μας.

2 ώρες πριν, Blazer said:

Μου φαίνεται πολύ γοητευτική σαν αντικείμενο η ακτινοθεραπεία αλλά λόγω του ότι πιστεύω δεν θα βρω ποτέ δουλειά δεν θα την επιλέξω.

Δεν μπορώ να διαφωνήσω πάνω σε αυτή σου την επιλογή, ειδικά όσον αφορά στα σημερινά εργασιακά δεδομένα του Ελλαδιστάν. Ωστόσο, αντίστοιχα με το πρόβλημα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή πάνω στους νέους ιατρούς που δεν επιλέγουνε καθόλου την ιατρική ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επίπτωση του καρκίνου αγγίζει όλο και μικρότερες ηλικίες, η γνώμη που έχω είναι ότι τα συστήματα υγείας που δεν επενδύουνε πάνω σε ιατρούς ειδικοτήτων που έχουν να κάνουνε με τον καρκίνο, θα έχουνε ΣΙΓΟΥΡΑ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον. Παρόλο που σαν Ελλάδα υπερπαράγουμε γιατρούς, θα την πατήσουμε άσχημα, όπως την πατήσαμε και με τους Αναισθησιολόγους, γιατί κάποια στιγμή απλά θα σκάσει το πρόβλημα. Καμία ιατρική ειδικότητα δεν είναι άχρηστη, όπως την αντιμετωπίζουν οι χαρτογιακάδες του Υπουργείου Υγείας. Ειδικά αυτό που ανέφερα με την Παθολογική Ανατομική, θα σκάσει πολύ άσχημα και απότομα.

Τροποποιήθηκε από Mc_Doc
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

5 minutes ago, Mc_Doc said:

Ώπα, βάστα !! Τι σχέση έχει η κότα με το αυγό, το παλαμάρι με τον βαρκάρη, ο Μπόλεκ με τον Λόλεκ, ο λύκος με το πρόβατο, το σαμπούν με το μαλακτικό, ο Κούλης με τον Αλέξη, ο Μπάιντεν με τον Τράμπ, κ.τ.λ. νομίζω πιάνεις το νόημα;; Καμία σχέση δεν έχει η Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία με την Πυρηνική Ιατρική.

 

Τις θεωρώ κοντινές γιατί και οι 2 ασχολούνται με ιοντίζουσα ακτινοβολία και έχουν ένα focus στον καρκίνο. Επίσης λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων τους δεν είναι και εύκολη (βασικά είναι αδύνατη) η άσκηση τους σε ιδιωτικό ιατρείο. Έχουν ελάχιστη αποκατάσταση και είναι και στα αζήτητα. Για αυτό είπα ότι μοιάζουν (καλά δεν είναι και δίδυμες). Επίσης όντως η πυρηνική είναι πολύ περιορισμένη σαν αντικείμενο, για μενα ίσως είχε περισσότερο νόημα σαν εξειδίκευση της ακτινολογίας ενδεχομένως)

για την παθαν που ανέφερες μπλέκονται και άλλα, ίσως φοβούνται και πόσο θα την επηρεάσει το ΑΙ.

 

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

1 ώρα πριν, Blazer said:

Τις θεωρώ κοντινές γιατί και οι 2 ασχολούνται με ιοντίζουσα ακτινοβολία και έχουν ένα focus στον καρκίνο.

Ε οκ, κατά τη διάρκεια επεμβάσεων ακτινοβολία δίνουνε και τρώνε και οι επεμβατικοί καρδιολόγοι, οι αγγειοχειρουργοί, οι ορθοπεδικοί, κ.τ.λ. … Δεν είναι αυτό το κριτήριο προσδιορισμού του αντικειμένου μιας ιατρικής ειδικότητας. Εάν εννοείς ότι έχουνε μία ιδέα πάνω στην ιονίζουσα ακτινοβολία εξ αντικειμένου, οκ. Ωστόσο, να σου θυμίσω ότι ακόμα και έτσι εάν το δεις, οι Ακτινοθεραπευτές δουλεύουνε περισσότερο με μηχανήματα τύπου αξονικού τομογράφου (εκεί γίνονται οι σχεδιασμοί του πεδίου της Ακτινοθεραπείας), ενώ οι Πυρηνικοί Ιατροί δουλεύουνε περισσότερο με τα ραδιενεργά ισότοπα.

1 ώρα πριν, Blazer said:

Επίσης λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων τους δεν είναι και εύκολη (βασικά είναι αδύνατη) η άσκηση τους σε ιδιωτικό ιατρείο. Έχουν ελάχιστη αποκατάσταση και είναι και στα αζήτητα.

Επίσης, όπως και η Ακτινολογία, η Πυρηνική Ιατρική είναι καθαρά διαγνωστική ειδικότητα. Αντίθετα, οι Ακτινοθεραπευτές είναι καθαρά κλινικοί ιατροί, εξετάζουνε ασθενείς, συνταγογραφούνε και γενικά διαχειρίζονται και αρκετά ογκολογικά φάρμακα, αλλά και τις τοξικότητές τους. Δηλαδή, πρέπει να γνωρίζουνε κανονική εσωτερική παθολογία. Είναι δύο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, τόσο στο αντικείμενο, όσο και στην καθημερινότητά τους.

1 ώρα πριν, Blazer said:

Για αυτό είπα ότι μοιάζουν (καλά δεν είναι και δίδυμες).

Όσα λες ισχύουν σχεδόν για όλες τις άγονες ιατρικές ειδικότητες: είναι δύσκολη η άσκησή τους σε ιδιωτικό ιατρείο, έχουνε ελάχιστη αποκατάσταση και εξ’ ορισμού είναι στα αζήτητα … Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ότι ΚΑΜΙΑ ιατρική ειδικότητα δεν μπορεί να ασκηθεί στο πλήρες της εύρος εκτός νοσοκομειακού χώρου π.χ. Ορθοπεδικός ή ΩΡΛ που έχει μόνο ιδιωτικό ιατρείο, χωρίς να χειρουργεί παράλληλα σε κάποιο νοσοκομείο, έχει αποβάλλει ήδη ένα μεγάλο μέρος της ιδιότητάς του ως Ορθοπεδικός ή ΩΡΛ.

Συνεπώς, θεωρώ ότι όταν στην καθομιλουμένη λέμε ότι δύο ιατρικές ειδικότητες μοιάζουνε μεταξύ τους, αναφερόμαστε περισσότερο (ή τελοσπάντων θα έπρεπε να αναφερόμαστε) στο αντικείμενό τους, ή έστω στην εργασιακή καθημερινότητά τους και όχι τόσο στην εργασιακή τους αποκατάσταση. Αλλά οκ, όλα είναι θέμα παραδοχών.

1 ώρα πριν, Blazer said:

Επίσης όντως η πυρηνική είναι πολύ περιορισμένη σαν αντικείμενο, για μενα ίσως είχε περισσότερο νόημα σαν εξειδίκευση της ακτινολογίας ενδεχομένως)

+++

Ναι, νομίζω ότι για άλλη μια φορά you got it, κάπου εκεί εντοπίζω και εγώ το πρόβλημα της Πυρηνικής Ιατρικής, ως ιατρική ειδικότητα. Πρόβλημα που θεωρώ ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει και για την Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία: είναι μία ανεξάρτητη, αυτοτελής και προς το παρόν αναντικατάστατη ιατρική ειδικότητα.

1 ώρα πριν, Blazer said:

για την παθαν που ανέφερες μπλέκονται και άλλα, ίσως φοβούνται και πόσο θα την επηρεάσει το ΑΙ.

Ενδιαφέρουσα σκέψη … Ωστόσο, θεωρώ ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από μία τέτοια προοπτική, τουλάχιστον εάν μιλάμε για άσκηση της ιατρικής με ασφαλείς όρους. Γιατί προφανώς, ως θυσία στο βωμό του κέρδους μπορεί να δούμε μια πολύ γρήγορη εφαρμογή των Α.Ι. τεχνολογιών, χωρίς όμως να υπάρχουν και οι αντίστοιχες απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες για αποτελεσματικότητα και διασφάλιση ποιότητας … Μια αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει και στο topic: Προβληματισμός για την ειδικότητα της Ακτινολογίας.

Τροποποιήθηκε από Mc_Doc
Προσθήκη πληροφοριών
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

45 minutes ago, Mc_Doc said:

Εάν εννοείς ότι έχουνε μία ιδέα πάνω στην ιονίζουσα ακτινοβολία εξ αντικειμένου

Βασικά αυτό είχα στο μυαλό μου

 

46 minutes ago, Mc_Doc said:

Όσα λες ισχύουν σχεδόν για όλες τις άγονες ιατρικές ειδικότητες:

Απλά η τριάδα ακτινοθεραπεία, πυρηνική ιατρική, βιοπαθολογία περνάει δύσκολα γιατί απαιτούν ακραία μηχανήματα. Παλιά το μικροβιολογικό ήθελε μια φυγόκεντρο, έναν κλίβανο, ένα μικροσκόπιο, μερικές χρώσεις και κάποια βιοχημικά. Τώρα που στα βιοχημικά ζητάνε τα πάντα όλα και που η μοριακή βιολογία είναι ρουτίνα το μικροβιολογικό της γειτονιάς το φαγε η μαρμάγκα θεωρώ. Ενώ η αιματολογία αν και αρκετά ακρωτηριασμένη μπορεί να σταθεί (άσε που πλέον ένας αιματολόγος μπορεί να κάνει τον προσωπικό γιατρό, όπως και οι μισές ιατρικές ειδικότητες λόγω έλλειψης ΓΙ).

49 minutes ago, Mc_Doc said:

θεωρώ ότι ΚΑΜΙΑ ιατρική ειδικότητα δεν μπορεί να ασκηθεί στο πλήρες της εύρος εκτός νοσοκομειακού χώρο

Αυτά βασικά είναι απομεινάρια των καλών εποχών και ενός ανύπαρκτου συστήματος υγείας που αντί να πας στον γενικό γιατρό πήγαινες στον νευροχειρουργό για βελονισμό (true story)

 

50 minutes ago, Mc_Doc said:

εφαρμογή των Α.Ι.

από διάφορες συζητήσεις θεωρώ πως η παθαν και η ακτινοδιαγνωστική κινδυνεύουν σχετικά άμεσα από το ΑΙ. Επίσης μικρή παρένθεση, δεν βρίσκω νόημα η κυτταρολογία να είναι ξεχωριστή από την παθαν, αυτά είναι δικά μας πρωτότυπα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

12 λεπτά πριν, Blazer said:

Βασικά αυτό είχα στο μυαλό μου

Απλά η τριάδα ακτινοθεραπεία, πυρηνική ιατρική, βιοπαθολογία περνάει δύσκολα γιατί απαιτούν ακραία μηχανήματα. Παλιά το μικροβιολογικό ήθελε μια φυγόκεντρο, έναν κλίβανο, ένα μικροσκόπιο, μερικές χρώσεις και κάποια βιοχημικά. Τώρα που στα βιοχημικά ζητάνε τα πάντα όλα και που η μοριακή βιολογία είναι ρουτίνα το μικροβιολογικό της γειτονιάς το φαγε η μαρμάγκα θεωρώ. Ενώ η αιματολογία αν και αρκετά ακρωτηριασμένη μπορεί να σταθεί (άσε που πλέον ένας αιματολόγος μπορεί να κάνει τον προσωπικό γιατρό, όπως και οι μισές ιατρικές ειδικότητες λόγω έλλειψης ΓΙ).

+++

12 λεπτά πριν, Blazer said:

Αυτά βασικά είναι απομεινάρια των καλών εποχών και ενός ανύπαρκτου συστήματος υγείας που αντί να πας στον γενικό γιατρό πήγαινες στον νευροχειρουργό για βελονισμό (true story)

+++

Ας τονίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το «ανύπαρκτου» …

12 λεπτά πριν, Blazer said:

από διάφορες συζητήσεις θεωρώ πως η παθαν και η ακτινοδιαγνωστική κινδυνεύουν σχετικά άμεσα από το ΑΙ. Επίσης μικρή παρένθεση, δεν βρίσκω νόημα η κυτταρολογία να είναι ξεχωριστή από την παθαν, αυτά είναι δικά μας πρωτότυπα.

Είπαμε, θεωρώ ότι είναι συζήτηση για άλλο topic. Πλην όμως, νομίζω και θα το ξαναπώ ότι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλάμε για την παντελή απουσία ενός γιατρού από την όλη διαγνωστική διαδικασία. Τουλάχιστον όχι, εάν θέλουμε να λέμε ότι γίνεται ασφαλής και ποιοτική διάγνωση.

Τροποποιήθηκε από Mc_Doc
Διόρθωση ορθογραφίας
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Με αφορμή την αμέσως προηγούμενη συζήτησή μας, θα ήθελα να σταθώ στο κομμάτι του topic που αφορά στο «δικαιώματα». Και να επισημάνω, για μια ακόμα φορά, ότι όταν συζητάμε περί των εργασιακών δικαιωμάτων των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, της ζήτησης και της επαγγελματικής αποκατάστασης στο Ελλάντα, θα πρέπει όλοι να έχουμε συναίσθηση μέσα σε ποιο ακριβώς πλαίσιο τα συζητάμε. Δηλαδή, ένα πλαίσιο όπου γίνονται ΑΥΤΑ, δηλαδή λογικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, στην καλύτερη περίπτωση !! (αφήνω απ' έξω το επιστημονικό κομμάτι, το τι ακριβώς σημαίνει για την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας όλη αυτή η μπουρδολογία ...)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[Βίντεο][Από το 15:22 έως και το 16:04]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε και τι να κάνεις, να πας δηλαδή με μπιρ παρά στο νοσοκομείο να δουλέψεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ναι ! Και τζάμπα να δουλέψεις ! Ναι και τζάμπα θα πρέπει να δουλέψεις ! Ο γιατρός;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κύριε Υπουργέ μου να πάει τζάμπα; Ο γιατρός γι’ αυτό σπούδασε; Για να πάει τζάμπα; Πέρα από το ηθικό κομμάτι, από εκεί και πέρα δεν πρέπει να πληρωθεί ο γιατρός;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Εγώ δεν λέω να πάει τζάμπα, εμείς τους πληρώνουμε έτσι; Αλλά λέω ότι ένας γιατρός που έχει κάνει τον Όρκο του Ιπποκράτους και θεωρεί τον εαυτό του  λειτουργό της Υγείας και όχι επιχειρηματία έμπορο, προφανώς εάν στο νοσοκομείο χρειάζεται να δουλέψει και τζάμπα και τζάμπα πρέπει να πάει. Αυτή είναι η απάντηση. Ο γιατρός όταν δει άνθρωπο στο δρόμο να πεθαίνει πάει να του σώσει τη ζωή, δεν του λέει φέρε μου πρώτα λεφτά να με πληρώσεις. Έτσι; Και ας είναι ιδιώτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει να τον σώσει, δεν το συζητώ. Αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό ! Μιλάμε για εργασία οργανωμένη τώρα !

ΠΗΓΗ: Εδώ [SKAI.gr, 15.07.2024]

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μια συζήτηση περί δικαιωμάτων και εργασιακής προοπτικής σε μια χώρα με ολοκληρωτικές λογικές και πρακτικές, όπου διαχρονικά ο γιατρός αντιμετωπίζεται, λίγο έως πολύ, ως ένας εργάτης – υπηρέτης σε γαλέρα, ΕΞ' ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ! Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, σχεδόν, όλες οι χώρες στον πλανήτη Γη χρυσοπληρώνουνε, πλέον, την ιατρική εργασία. Μοναδικό νόημα έχουνε μόνο τα topic όπου γίνεται συζήτηση για το πώς θα μπορέσουνε οι νέοι γιατροί να φύγουνε στο εξωτερικό !

Τροποποιήθηκε από Mc_Doc
Διόρθωση ορθογραφίας
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

3 hours ago, Mc_Doc said:

Με αφορμή την αμέσως προηγούμενη συζήτησή μας, θα ήθελα να σταθώ στο κομμάτι του topic που αφορά στο «δικαιώματα». Και να επισημάνω, για μια ακόμα φορά, ότι όταν συζητάμε περί των εργασιακών δικαιωμάτων των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, της ζήτησης και της επαγγελματικής αποκατάστασης στο Ελλάντα, θα πρέπει όλοι να έχουμε συναίσθηση μέσα σε ποιο ακριβώς πλαίσιο τα συζητάμε. Δηλαδή, ένα πλαίσιο όπου γίνονται ΑΥΤΑ, δηλαδή λογικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, στην καλύτερη περίπτωση !! (αφήνω απ' έξω το επιστημονικό κομμάτι, το τι ακριβώς σημαίνει για την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας όλη αυτή η μπουρδολογία ...)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[Βίντεο][Από το 15:22 έως και το 16:04]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε και τι να κάνεις, να πας δηλαδή με μπιρ παρά στο νοσοκομείο να δουλέψεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ναι ! Και τζάμπα να δουλέψεις ! Ναι και τζάμπα θα πρέπει να δουλέψεις ! Ο γιατρός;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κύριε Υπουργέ μου να πάει τζάμπα; Ο γιατρός γι’ αυτό σπούδασε; Για να πάει τζάμπα; Πέρα από το ηθικό κομμάτι, από εκεί και πέρα δεν πρέπει να πληρωθεί ο γιατρός;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Εγώ δεν λέω να πάει τζάμπα, εμείς τους πληρώνουμε έτσι; Αλλά λέω ότι ένας γιατρός που έχει κάνει τον Όρκο του Ιπποκράτους και θεωρεί τον εαυτό του  λειτουργό της Υγείας και όχι επιχειρηματία έμπορο, προφανώς εάν στο νοσοκομείο χρειάζεται να δουλέψει και τζάμπα και τζάμπα πρέπει να πάει. Αυτή είναι η απάντηση. Ο γιατρός όταν δει άνθρωπο στο δρόμο να πεθαίνει πάει να του σώσει τη ζωή, δεν του λέει φέρε μου πρώτα λεφτά να με πληρώσεις. Έτσι; Και ας είναι ιδιώτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει να τον σώσει, δεν το συζητώ. Αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό ! Μιλάμε για εργασία οργανωμένη τώρα !

ΠΗΓΗ: Εδώ [SKAI.gr, 15.07.2024]

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μια συζήτηση περί δικαιωμάτων και εργασιακής προοπτικής σε μια χώρα με ολοκληρωτικές λογικές και πρακτικές, όπου διαχρονικά ο γιατρός αντιμετωπίζεται, λίγο έως πολύ, ως ένας εργάτης – υπηρέτης σε γαλέρα, ΕΞ' ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ! Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, σχεδόν, όλες οι χώρες στον πλανήτη Γη χρυσοπληρώνουνε, πλέον, την ιατρική εργασία. Μοναδικό νόημα έχουνε μόνο τα topic όπου γίνεται συζήτηση για το πώς θα μπορέσουνε οι νέοι γιατροί να φύγουνε στο εξωτερικό !

Θα πέσουν τα μαλλιά μου πραγματικά. Τι ακούμε Θεέ μου σε αυτή την χώρα. Ορισμένες φορές νιώθω ότι στην Ελλάδα έχουν μαζευτεί υπερβολικά πολλά αρνητικά. Ακόμα και από άλλες φτωχότερες χώρες θεωρώ ότι είμαστε χειρότερα. Δεν καταλαβαίνω τι φάση ειλικρινά.

Τώρα για τα δικαίωματα που συζητίεται/ανέφερες έχει να κάνει με την γενικότερη κατρακύλα. Πχ τα μποτοξ και τα υαλουρονικά. Βγήκε μια ΚΥΑ η οποία έλεγε πως μποτοξ/υαλ θα ανουν 3-4 ειδικότητες, μετά βγήκε 2η ΚΥΑ ότι το κάνουν όλοι οι γιατροί και μετά βγήκε 3η ΚΥΑ ότι μπορούν και οι οδοντίατροι (https://www.osanet.gr/οδοντίατροι/item/1307-εφαρμογη-θεραπειων-υαλουρονικου-οξεοσ-και-βοτουλινικησ-τοξινησ-botox-και-απο-οδοντιατρουσ). Γιατί γίνονται όλα αυτά; Μπας και βγάλει κανένας λεφτουλάκια και τρωγόμαστε μεταξύ μας ποιος είναι πιο επιστήμονας για το μποτοξ που στις ΗΠΑ κάνει και νοσηλευτής.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.