Jump to content

Ειδικότητα στη Γερμανία


Recommended Posts

Και εγω Θεσσαλονικη τα εβγαλα, δεν ειναι προβλημα, ιατρικο συλλογο, διευ. Υγειας και Περ. Θεσσαλονικης για σφραγίδες χάγης. Μπορείς να αφήσεις και εξουσιοδοτησεις σε γνωστους σου ...για οτι χρειαστείς.

Στείλε μου ενα email σου, εχω κάτι να σου στειλω ειδικα για την ψυχιατρικη, να τους τρελάνεις οταν πας!!!

Τροποποιήθηκε από gpelekanos
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • Απαντήσεις 2,1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Και εγω Θεσσαλονικη τα εβγαλα, δεν ειναι προβλημα, ιατρικο συλλογο, διευ. Υγειας και Περ. Θεσσαλονικης για σφραγίδες χάγης. Μπορείς να αφήσεις και εξουσιοδοτησεις σε γνωστους σου ...για οτι χρειαστείς.

Στείλε μου ενα email σου, εχω κάτι να σου στειλω ειδικα για την ψυχιατρικη, να τους τρελάνεις οταν πας!!!

χαχαχαχα σε ευχαριστω πολυ..σου στέλνω!!!η διεύθυνση υγείας ειναι στη μοναστηρίου 15 σωστα?εκεί που δηλώνεις για ειδικότητα ...(ασχολίαστο).

αυτό με τις εξουσιοδοτήσεις φαίνεται καλή ιδέα.

για να πάρεις αδεια ασκήσεως εδώ είναι απαραίτητο να γραφτείς στον ιατρικό σύλλογο?

πόσες μέρες κανεις να βγάλεις περίπου ολα τα χαρτία?

Τροποποιήθηκε από eirinikpsych
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

  • 4 weeks later...

Να πω οτι η συμπάθεια παίζει τρομερό ρόλο.Αν σε συμπαθήσουνε σου συγχωρούνε πολλά αν σε αντιπαθήσουνε θα σου βρούνε λάθη εκεί που δεν υπάρχουν.Εχω δει ξένους με χάλια επίπεδο γερμανικών και καθόλου γνώσεις να γίνονται δεκτοί γιατί είναι συμπαθείς.Μετράει πολύ η διπλωματία π.χ. πώς θα χειριστείς ένα θέμα όταν ο επιμελητής έχει άδικο πολλές φορές βρίσκεσαι μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων.

Μετράει πώς μιλάς στην τραπεζαρία,η εξωγηπεδική σου συμπεριφορά το στυλ.Το βασικό είναι η γνώμη των νοσηλευτριών.Αν σε αντιπαθούν θα σου βγάλουν την Παναγία έχουν κεντρικό ρόλο στη Γερμανία.Αν σε συμπαθούν τη βγάζεις ζάχαρη.

Γενικά γιατροί κτλ δεν είναι δίκαιοι ποτέ δεν ξεχωρίζουν το επιστημονικό κομμάτι από το κοινωνικό.Με δυο λόγια αν δε σε συμπαθούν θα σε βγάλουν επιστημονικά σκάρτο.Τους αρέσουν άτομα που είναι κοινωνικά,χαμογελάνε,κάνουν αστεία και γενικά είναι ευχάριστα,διάφανα ή τέλος πάντων στρογγυλά άτομα χωρίς γωνίες προβλέψιμα.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Βασικές διαφορές Γερμανίας Ελλάδας:

1.Στη Γερμανία στα παθολογικά τμήματα κάνεις εφημερίες τομέα που σημαίνει οτι πρέπει να ξέρεις από όλα καρδιολογικά,παθολογικά,νεφρολογικά κτλ δεν υπάρχουν ειδικοί μέσα αλλά on call.

2.Πρέπει να ντοκουμεντάρεις τα πάντα.Ο,τι οδηγία δίνεις,ό,τι διαπιστώνεις τα πάντα.Βασικά το 40% του χρόνου εργασίας γράφεις.Ακόμα και τι ώρα πήρες τηλέφωνο τον άλλο ειδικό σου ζητάνε να το γράφεις.

3.Οι νοσηλεύτριες έχουν κεντρικό ρόλο αφού παίρνουν και αυτές ιστορικά,δίνουν φάρμακα,ενημερώνουν τπυς ασθενείς κτλ.Παίζει και να παίρνεις διαταγές από τις νοσηλεύτριες.Γενικά είναι έμπειρες στο σύστημά τους και η γνώμη τους για εσένα είναι καταλυτική αφού τα λάθη των γιατρών μπορούν να τα ντοκουμεντάρουνε για να σου φτιάξουν φάκελο.Σε καμία περίπτωση δεν είναι η ορντινάτσα υπηρετικό προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων νοσηλεύτριες που απλώς εκτελούν τις εντολές των γιατρών.

4.Διαλείμματα.Στη Γερμανία όλοι κάνουν διαλείμματα για φαγητό που είναι ιερά.Οι νοσηλεύτριες κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα ο κόσμος να χαλάει.Στα διαλείμματα κάθονται και μιλάνε όλοι μαζί.

5.Χωσέ.Αν δεν προσέχεις οι συνάδελφοι Γερμανοί σου φορτώνουν τη δουλειά τους.Παίζει πολλή φασαρία με τα Übergabe.Δε δέχονται Übergabe αν το περιστατικό δεν έχει δουλευτεί μέχρι κεραίας και σου πασάρουν ό,τι να ναι περιστατικά τελείως αδούλευτα.Το κακό είναι οτι ως Ελληνας σπάνια πιέζεις για ολοκληρωμένο Übergabe και δεν καρφώνεις ενώ αυτοί σε πρήζουνε.

6.Πρακτικά καθήκοντα.Παίρνεις όλα τα αίματα βάζεις όλες τις φλέβες.Αν η νοσηλεύτρια δεν μπορεί να κάνει κάτι είναι δική σου δουλειά να το κάνεις.

Ενώ έχεις περίπου όσους ασθενείς στην Ελλάδα με το ντοκουμεντάρισμα και τις αιμοληψίες,φλεβοκεντήσεις τελικά δουλεύεις κάπου διπλάσιες ώρες για τα ίδια πράγματα που σημαίνει πιο εντατικά.

7.Υπέρηχο.Στη Γερμανία τον υπέρηχο κοιλίας τον κάνει ο παθολόγος ενώ στην Ελλάδα ο ακτινολόγος.Αυτό είναι καλό για να έχεις μια γρήγορη προσωπική άποψη στα περιστατικά μπορεί όμως να σε πρήξουν οι χειρούργοι με τα υπέρηχα που ζητάνε για αποκλεισμό σκωληκοειδίτιδας κτλ.

8.Ακτινολογικές εξετάσεις.Το δυνατό σημείο της Γερμανίας.Αξονικές κτλ γίνονται πολύ γρήγορα πρέπει να πείσεις όνως τους ακτινολόγους οτι χρειάζονται και εκέι οι συζητήσεις δεν είναι πολύ φιλικές.Πολλές φορές πρέπει να γνωματεύσεις μόνος σου ακτινογραφίες(δεν έχει χρόνο ο ακρινολόγος) ή ακόμα και αξονικές.

9.Μονάδα.Το άλλο δυνατό σημείο της Γερμανίας.Κάθε νοσοκομείο έχει εντατική με πολλά κρεββάτια.Αυτό δίνει σημαντική ή στήριξη σε περιστατικά που στην Ελλάδα γίνονται ηρωισμοί.Και πάλι όμως πρέπει να πείσεις τους μοναδίστες οτι χρειάζεται εισαγωγή και αν είσαι ξένος και δεν κάνεις την παρουσίαση όπως πρέπει με τις λέξεις που θέλουν να ακούσουνε οι διάλογοι δεν είναι πολύ ευχάριστοι.

10.Οργανωτικά.Στη Γερμανία υπάρχει μια ρουτίνα για κάθε περίπτωση.Το να ξέρεις τη ρουτίνα είναι το ίδιο σημαντικό με τη θεραπεία οι Γερμανοί δεν ξεχωρίζουν τη γνώση του αντικειμένου από τη γνώση της διαδικασίας.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Γερμανικά γενικά οι Ελληνες μιλάνε πολύ καλύτερα από τους άλλους ξένους.Επίσης οι Ελληνες θεωρούνται εργατικοί.Οι θεωρητικές γνώσεις που έχουμε είναι πολύ καλές.Τα περιστατικά στη Γερμανία είναι περίπου ίδια.Επίσης οι Ελληνες είμαστε αρκετά γρήγοροι γιατί έχουμε μάθει να ξεπετάμε πολλά περιστατικά στην Ελλάδα.

Ο μέσος απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου θα αντιμετωπίσει δυσκολίες ιδίως με τη γλώσσα και τα οργανωτικά αλλά θα τα καταφέρει.

Οι Γερμανοί θέλουν να είσαι μεθοδικός και να έχεις δομημένο τρόπο σκέψης,επίσης να προσέχεις τη λεπτομέρεια κάτι που δε μαθαίνεις στην Ελλάδα.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Αν κ δεν εχω στοχο προς το παρον Γερμανια,αυτα τα ποστ ειναι απο τα πιο χρησιμα στο φορουμ.Σου δινουν επ ακριβως την καθημερινοτητα στο νοσοκομεια η οποια ειναι αγνωστη με αποτελεσμα μερικες φορες αλλα να περιμενουμε κ αλλα να βλεπουμε στην πραγματικοτητα.

Να σαι καλα Bratwurst.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Βασικές συμβουλές για Γερμανία:

1.Αν μπορείτε αποφύγετε να νοικιάσετε σπίτι μέχρι το Probezeit.Καλύτερα να μείνει κανείς σε ξενοδοχείο με συμφωνία.Ο λόγος είναι οτι το Kündigungsfrist στο Probezeit είναι δυο εβδομάδες ενώ για το νοίκι 3 μήνες.Οπότε θα βρεθείς να πληρώνεις 3 μήνες νοίκι σε σπίτι που δε θα μένεις.

2.Γενικά αποφύγετε οποιουδήποτε τύπου συμβόλαια γιατί όλα έχουν Kündigungsfrist 3 μήνες.Το Kündigungsfrist είναι μια ωραία τεχνική να σας τα πάιρνουνε χωρίς να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία.

3.Γενικά αποφύγετε τις πολύ στενές συναναστροφές με ξένους και ειδικά Ελληνες σε περίπτωση που δεν είστε οικογενειάρχης με παιδιά,γατιά,σκυλιά.Αν μιλάτε σε Γερμανούς και Ελληνες για παιδιά,γατιά,γλυκά,υγεία,οικολογία είστε μια χαρά.Αν όμως τυγχάνετε πότης,γκομενάκιας,τζογαδόρος ή ναρκομανής οι παρέες με Ελληνες και άλλους ξένους είναι φιλί του θανάτου.Ο λόγος είναι οτι θα καρφώσουν όλη την εξωγηπεδική σας δραστηριότητα σε γυναίκες,αλκοολ ή τζόγο για να κερδίσουν την εύνοια των Γερμανών που θα σας βλέπουν σα φίδι κολοβό.Συνεπώς θέλει πολλή προσοχή ειδικά σε όσους παρουσιάζονται σα φίλοι γιατί ακριβώς διψάνε για προσωπικές πληροφορίες για να τις εκμεταλευτούν.Στη Γερμανία χρειάζεται ασκητισμός.Πιείτε,πηδήξτε,τζογάρετε αλλά όχι ανοιχτά εκεί που μένετε.

4.Ολοι οι Γερμανοί συνέχεια παρατηρούν πίσω από κουρτίνες.Ο πειρασμός να κάνει κανείς προκλητικές ενέργειες είναι μεγάλος.Για αυτό πολλοί Γερμανοί είναι φρικιά για να τους σιχαίνονται και να μην τους βλέπουν.Αποφύγετε τις προκλητικές ενέργειες.Το 50% των ατόμων που βλέπετε στην πόλη ξέρουν οτι είστε γιατρός.

Γενικά προβλήματα στη Γερμανία:

1.Μουντός τελείως χάλια καιρός.

2.Καμία διασκέδαση

3.Κακοντυμένες γυναίκες με τατουάζ,πράσινα μαλλιά,piercing.Απειρα φρικιά.

4.Βαρετοί τύποι

5.Ασφυκτικό politically correct περιβάλλον

Τα χειρότερα:

1.Δεν υπάρχει φραπές

2.Δεν υπάρχουν σουβλάκια

3.Δεν υπάρχουν περίπτερα.Τα μαγαζιά κλείνουν νωρίς ή έχουν γελοία ωράρια(κλείνουν το μεσημέρι) και πρέπει κανείς να προγραμματίζει τα ψώνια του.

4.Η εξυπηρέτηση παντού είναι σχεδόν χάλια.Σου πετούν τα πράγματα στα μούτρα και κάνουν μια ώρα να σε εξυπηρετήσουν ενώ θέλουν να τους πληρώσεις αμέσως χωρίς καθυστέρηση.

5.Τα τρόφιμα είναι γενικώς άνοστα εκτός από τα γλυκά.

6.Οι συγκοινωνίες είναι πολύ ακριβές.

7.Πολλοί ξένοι είναι εκτός τόπου και χρόνου και τρομερά αγενείς.

8.Πρέπει να σέβεσαι τα δικαιώματα των αναπήρων,των παιδιών,των σκύλων κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.Υπάρχουν κανόνες για όλα και αυτό συνεπάγεται πολλούς περιορισμούς.

Γενικώς οι Ελληνες υπερέχουν σε πολλά πράγματα σε σχέση με τους Γερμανούς δεν πρέπει όμως να κάνετε όπως οι Τούρκοι που δυσπιστούν σε κάθε τι γερμανικό και θεωρούν οτι είναι ανώτεροι.Ο Ελληνας προσαρμόζεται και κερδίζει το Γερμανό στην έδρα του.

Γενικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων σε σχέση με τους άλλους ξένους:

1.Ξέρουμε τι παίζει είμαστε μέσα.Πολλοί ξένοι απλά δεν καταλαβαίνουν τι παίζει με τα περιστατικά.

2.Είμαστε γρήγοροι χάρη στην εμπειρία της Ελλάδας.Ειδικά ο Ελληνας που αποβάλλει τον αυτοσχεδιασμό και υιοθετεί τους γερμανικούς τυφλοσούρτες μπορεί να γίνει εντυπωσιακά γρήγορος.

3.Μπορούμε να είμαστε ακριβείς όπως θέλουν οι Γερμανοί.

4.Μιλάμε τα γερμανικά καλύτερα σε σχέση με όλους τους άλλους ξένους.

5.Εχουμε φιλότιμο που οι άλλοι ξένοι δεν έχουν.Μερικοί από αυτούς είναι ζωώδεις τελείως.

Νοητικά ο Ελληνας που πέρασε σε σχολή Ιατρικής στην Ελλάδα είναι ίδιος με το Γερμανό που πέρασε σε γερμανικό πανεπιστήμιο ιατρικής.Για αυτό και ο Ελληνας δεν ψαρώνει με το επίπεδο που βλέπει στη Γερμανία.Συχνά είμαστε καλύτερα θεωρητικά καταρτισμένοι από τους Γερμανούς αυτοί έχουν λίγο παραπάνω εμπειρία.Κάνουν του κόσμου τα λάθη είναι λίγο καλύτεροι στην παρουσίαση των περιστατικών.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

συγχαιρω το συναδελφο για το χρονο που αφιέρωσε και για τα πολυ χρησιμα πραγματα που εγραψε, δε μπορω ομως να μη σχολιάσω (ο διαλογος ειναι αλλωστε ενας από τους σκοπους του ποστινγκ)

Βασικές συμβουλές για Γερμανία:
1.Αν μπορείτε αποφύγετε να νοικιάσετε σπίτι μέχρι το Probezeit.Καλύτερα να μείνει κανείς σε ξενοδοχείο με συμφωνία.Ο λόγος είναι οτι το Kündigungsfrist στο Probezeit είναι δυο εβδομάδες ενώ για το νοίκι 3 μήνες.Οπότε θα βρεθείς να πληρώνεις 3 μήνες νοίκι σε σπίτι που δε θα μένεις.

σωστό
2.Γενικά αποφύγετε οποιουδήποτε τύπου συμβόλαια γιατί όλα έχουν Kündigungsfrist 3 μήνες.Το Kündigungsfrist είναι μια ωραία τεχνική να σας τα πάιρνουνε χωρίς να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία.

σωστό
3.Γενικά αποφύγετε τις πολύ στενές συναναστροφές με ξένους και ειδικά Ελληνες σε περίπτωση που δεν είστε οικογενειάρχης με παιδιά,γατιά,σκυλιά.Αν μιλάτε σε Γερμανούς και Ελληνες για παιδιά,γατιά,γλυκά,υγεία,οικολογία είστε μια χαρά.Αν όμως τυγχάνετε πότης,γκομενάκιας,τζογαδόρος ή ναρκομανής οι παρέες με Ελληνες και άλλους ξένους είναι φιλί του θανάτου.Ο λόγος είναι οτι θα καρφώσουν όλη την εξωγηπεδική σας δραστηριότητα σε γυναίκες,αλκοολ ή τζόγο για να κερδίσουν την εύνοια των Γερμανών που θα σας βλέπουν σα φίδι κολοβό.Συνεπώς θέλει πολλή προσοχή ειδικά σε όσους παρουσιάζονται σα φίλοι γιατί ακριβώς διψάνε για προσωπικές πληροφορίες για να τις εκμεταλευτούν.Στη Γερμανία χρειάζεται ασκητισμός.Πιείτε,πηδήξτε,τζογάρετε αλλά όχι ανοιχτά εκεί που μένετε.

διαφωνώ. θεωρώ τους γερμανους πολυ προχωρημένους σε αυτό το θέμα, ρουφιανιές κάνουν στο χώρο της δουλειάς όχι στα εξωγηπεδικά
4.Ολοι οι Γερμανοί συνέχεια παρατηρούν πίσω από κουρτίνες.Ο πειρασμός να κάνει κανείς προκλητικές ενέργειες είναι μεγάλος.Για αυτό πολλοί Γερμανοί είναι φρικιά για να τους σιχαίνονται και να μην τους βλέπουν.Αποφύγετε τις προκλητικές ενέργειες.Το 50% των ατόμων που βλέπετε στην πόλη ξέρουν οτι είστε γιατρός.
ενδιαφερουσα αποψη, μάλλον σωστή
Γενικά προβλήματα στη Γερμανία:
1.Μουντός τελείως χάλια καιρός.

σωστό
2.Καμία διασκέδαση

σωστό
3.Κακοντυμένες γυναίκες με τατουάζ,πράσινα μαλλιά,piercing.Απειρα φρικιά.

σωστό, συν ότι ειναι χοντρές με αυτα που σαβουριάζουν κάθε μερα.
4.Βαρετοί τύποι

σωστό, αλλά εγώ και στην Ελλάδα βαρετούς τους έβρισκα
5.Ασφυκτικό politically correct περιβάλλον

πάρα πάρα πολύ σωστό

Τα χειρότερα:
1.Δεν υπάρχει φραπές

ναι δεν υπάρχει
2.Δεν υπάρχουν σουβλάκια

ίσως ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να γυρίσω στην Ελλάδα
3.Δεν υπάρχουν περίπτερα.Τα μαγαζιά κλείνουν νωρίς ή έχουν γελοία ωράρια(κλείνουν το μεσημέρι) και πρέπει κανείς να προγραμματίζει τα ψώνια του.

σωστό
4.Η εξυπηρέτηση παντού είναι σχεδόν χάλια.Σου πετούν τα πράγματα στα μούτρα και κάνουν μια ώρα να σε εξυπηρετήσουν ενώ θέλουν να τους πληρώσεις αμέσως χωρίς καθυστέρηση.

οι δικές μου εμπειρίες συνηγορούν για ακριβώς το αντίθετο, ακριβώς όμως. πάρα πάρα πολύ καλό customer service, ειδικα σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και ιδιωτικές. δε νοείται π.χ. στη Γερμανία να πας το αυτοκίνητο στο συνεργείο και να μη στο πλύνουν.
5.Τα τρόφιμα είναι γενικώς άνοστα εκτός από τα γλυκά.

λάθος, και τα γλυκά άνοστα είναι
6.Οι συγκοινωνίες είναι πολύ ακριβές.

σωστό
7.Πολλοί ξένοι είναι εκτός τόπου και χρόνου και τρομερά αγενείς.

σωστό
8.Πρέπει να σέβεσαι τα δικαιώματα των αναπήρων,των παιδιών,των σκύλων κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.Υπάρχουν κανόνες για όλα και αυτό συνεπάγεται πολλούς περιορισμούς.

σωστό, και τους ποδηλάτες να προσέχετε!!
Γενικώς οι Ελληνες υπερέχουν σε πολλά πράγματα σε σχέση με τους Γερμανούς δεν πρέπει όμως να κάνετε όπως οι Τούρκοι που δυσπιστούν σε κάθε τι γερμανικό και θεωρούν οτι είναι ανώτεροι.Ο Ελληνας προσαρμόζεται και κερδίζει το Γερμανό στην έδρα του.
αυτό δεν το πιάνω, πως το εννοείς;
Γενικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων σε σχέση με τους άλλους ξένους:
1.Ξέρουμε τι παίζει είμαστε μέσα.Πολλοί ξένοι απλά δεν καταλαβαίνουν τι παίζει με τα περιστατικά.

σωστό
2.Είμαστε γρήγοροι χάρη στην εμπειρία της Ελλάδας.Ειδικά ο Ελληνας που αποβάλλει τον αυτοσχεδιασμό και υιοθετεί τους γερμανικούς τυφλοσούρτες μπορεί να γίνει εντυπωσιακά γρήγορος.

σωστό
3.Μπορούμε να είμαστε ακριβείς όπως θέλουν οι Γερμανοί.

σωστό
4.Μιλάμε τα γερμανικά καλύτερα σε σχέση με όλους τους άλλους ξένους.

συγγνώμη αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη. οι Έλληνες μιλάμε από τα χειρότερα για να μην πω τα χειρότερα γερμανικά. Ισως κερδίζουμε τους κινεζους και τους ρώσους, αλλά όλοι οι άλλοι μας ρίχνουνε στα αυτιά. μπορεί να είμαστε καλύτεροι στο γράψιμο, αλλά μιλάμε ΧΑΛΙΑ.
5.Εχουμε φιλότιμο που οι άλλοι ξένοι δεν έχουν.Μερικοί από αυτούς είναι ζωώδεις τελείως.

λάθος, όλοι το ίδιο δουλεύουν με εξαίρεση τους αραβες που ειναι παρτάλια.
Νοητικά ο Ελληνας που πέρασε σε σχολή Ιατρικής στην Ελλάδα είναι ίδιος με το Γερμανό που πέρασε σε γερμανικό πανεπιστήμιο ιατρικής.Για αυτό και ο Ελληνας δεν ψαρώνει με το επίπεδο που βλέπει στη Γερμανία.Συχνά είμαστε καλύτερα θεωρητικά καταρτισμένοι από τους Γερμανούς αυτοί έχουν λίγο παραπάνω εμπειρία.Κάνουν του κόσμου τα λάθη είναι λίγο καλύτεροι στην παρουσίαση των περιστατικών.

Βασικές διαφορές Γερμανίας Ελλάδας:
1.Στη Γερμανία στα παθολογικά τμήματα κάνεις εφημερίες τομέα που σημαίνει οτι πρέπει να ξέρεις από όλα καρδιολογικά,παθολογικά,νεφρολογικά κτλ δεν υπάρχουν ειδικοί μέσα αλλά on call.

σωστό, αλλα και σε επαρχιακα στην Ελλάδα έτσι είναι
2.Πρέπει να ντοκουμεντάρεις τα πάντα.Ο,τι οδηγία δίνεις,ό,τι διαπιστώνεις τα πάντα.Βασικά το 40% του χρόνου εργασίας γράφεις.Ακόμα και τι ώρα πήρες τηλέφωνο τον άλλο ειδικό σου ζητάνε να το γράφεις.

σωστό
3.Οι νοσηλεύτριες έχουν κεντρικό ρόλο αφού παίρνουν και αυτές ιστορικά,δίνουν φάρμακα,ενημερώνουν τπυς ασθενείς κτλ.Παίζει και να παίρνεις διαταγές από τις νοσηλεύτριες.Γενικά είναι έμπειρες στο σύστημά τους και η γνώμη τους για εσένα είναι καταλυτική αφού τα λάθη των γιατρών μπορούν να τα ντοκουμεντάρουνε για να σου φτιάξουν φάκελο.Σε καμία περίπτωση δεν είναι η ορντινάτσα υπηρετικό προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων νοσηλεύτριες που απλώς εκτελούν τις εντολές των γιατρών.

διαφωνώ. οι νοσηλευτριες στη Γερμανια ειναι το εμπόδιο. δεν κάνουν τίποτα, καμία πρωτοβουλία και δεν κάνουν ουτε τις στοιχειωδεις νοσηλευτικές πράξεις που στην Ελλάδα είναι αυτονόητες.
4.Διαλείμματα.Στη Γερμανία όλοι κάνουν διαλείμματα για φαγητό που είναι ιερά.Οι νοσηλεύτριες κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα ο κόσμος να χαλάει.Στα διαλείμματα κάθονται και μιλάνε όλοι μαζί.

σωστό. καιδεν ειναι ταμπου να πεις στον ασθενη ή στο συγγενή που περιμένει "τώρα κάνω διάλλειμμα, θα σε δω μετά"
5.Χωσέ.Αν δεν προσέχεις οι συνάδελφοι Γερμανοί σου φορτώνουν τη δουλειά τους.Παίζει πολλή φασαρία με τα Übergabe.Δε δέχονται Übergabe αν το περιστατικό δεν έχει δουλευτεί μέχρι κεραίας και σου πασάρουν ό,τι να ναι περιστατικά τελείως αδούλευτα.Το κακό είναι οτι ως Ελληνας σπάνια πιέζεις για ολοκληρωμένο Übergabe και δεν καρφώνεις ενώ αυτοί σε πρήζουνε.

κατα περίπτωση, εγώ δεν εχω τετοια εμπειρία ειδικα για τους Γερμανους, την εχω για όλους
6.Πρακτικά καθήκοντα.Παίρνεις όλα τα αίματα βάζεις όλες τις φλέβες.Αν η νοσηλεύτρια δεν μπορεί να κάνει κάτι είναι δική σου δουλειά να το κάνεις.
Ενώ έχεις περίπου όσους ασθενείς στην Ελλάδα με το ντοκουμεντάρισμα και τις αιμοληψίες,φλεβοκεντήσεις τελικά δουλεύεις κάπου διπλάσιες ώρες για τα ίδια πράγματα που σημαίνει πιο εντατικά.

οχι και διπλάσιες
7.Υπέρηχο.Στη Γερμανία τον υπέρηχο κοιλίας τον κάνει ο παθολόγος ενώ στην Ελλάδα ο ακτινολόγος.Αυτό είναι καλό για να έχεις μια γρήγορη προσωπική άποψη στα περιστατικά μπορεί όμως να σε πρήξουν οι χειρούργοι με τα υπέρηχα που ζητάνε για αποκλεισμό σκωληκοειδίτιδας κτλ.
σωστό. εγω εμαθα υπερηχο στα γεραματα οντας χειρουργός και τώρα με τους παθολόγους ούτε καλημερα!!
8.Ακτινολογικές εξετάσεις.Το δυνατό σημείο της Γερμανίας.Αξονικές κτλ γίνονται πολύ γρήγορα πρέπει να πείσεις όνως τους ακτινολόγους οτι χρειάζονται και εκέι οι συζητήσεις δεν είναι πολύ φιλικές.Πολλές φορές πρέπει να γνωματεύσεις μόνος σου ακτινογραφίες(δεν έχει χρόνο ο ακρινολόγος) ή ακόμα και αξονικές.

σωστό
9.Μονάδα.Το άλλο δυνατό σημείο της Γερμανίας.Κάθε νοσοκομείο έχει εντατική με πολλά κρεββάτια.Αυτό δίνει σημαντική ή στήριξη σε περιστατικά που στην Ελλάδα γίνονται ηρωισμοί.Και πάλι όμως πρέπει να πείσεις τους μοναδίστες οτι χρειάζεται εισαγωγή και αν είσαι ξένος και δεν κάνεις την παρουσίαση όπως πρέπει με τις λέξεις που θέλουν να ακούσουνε οι διάλογοι δεν είναι πολύ ευχάριστοι.

σωστό το πρωτο σκελος. διαφωνω με το δεύτερο. ο ασθενης που χρειαζεται εισαγωγή στη ΜΕΘ θα την κάνει Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ. οι διάλογοι δεν ειναι ευχάριστοι αν δεν ξέρεις καλά το ιστορικό.
10.Οργανωτικά.Στη Γερμανία υπάρχει μια ρουτίνα για κάθε περίπτωση.Το να ξέρεις τη ρουτίνα είναι το ίδιο σημαντικό με τη θεραπεία οι Γερμανοί δεν ξεχωρίζουν τη γνώση του αντικειμένου από τη γνώση της διαδικασίας.

Η τελευταια πρόταση μπαινει σε μπολντ. Δεν εχει γραφτεί ποτέ μεγαλύτερη σοφία. Ποτέ κανείς δεν έχει περιγράψει ακριβεστερα το γερμανικό σύστημα υγείας σε τόσες λίγες λέξεις.

οποιοσδήποτε θέλει να έρθει στη Γερμανία αρκεί να έχει αυτή την πρόταση στο μυαλό του. Μπραβο Bratwurst, δε θα μπορουσε να το πει κανεις καλύτερα. Μπράβο!!

Τροποποιήθηκε από SleepWalker
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Μετα από δεκαδες ποστ σε αυτο το τοπικ, να στειλω κι εγώ τα δικά μου take home messages.

Οι Γερμανοί ως λαός

- ειναι καλοπερασάκηδες, καμία σχέση με εμάς, εμείς δεν ξέρουμε να ζούμε μπροστά τους

- εχουν παρα πολυ ανεπτυγμενο το αίσθημα της ιδιοκτησίας, σε όλα, εξου και πληρωνουν παντοτε μισα μισα

- ειναι φανατικοί υποστηρικτές του "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα"

- θέλουν να είναι πάντα πρώτοι. ΠΑΝΤΑ. ανεξάρτητα αν μιλάμε για αθλητισμό σε επίπεδο πρωταθλητισμού, ή για το ποιος θα φυγει γρηγορότερα στο φανάρι

- εχουν κυκλοφοριακή αγωγή

- είναι τελειομανείς και οταν ασχολούνται με κάτι το ψάχνουν εις βάθος

- έχουν παρα πολλα χόμπι, και ολοι κάνουν κάποιας μορφής αθλητισμό

- κάνουν οικονομία αλλά δεν έχουν τραπεζικές καταθέσεις, διοχετεύουν τα λεφτά αυτά στο να κάνουν ταξίδια

- είναι ρατσιστές με τους ξένους αλλά προσπαθούν να μην το δείχνουν.

- είναι λαός που γενικά καπνίζει

- δεν ασχολούνται καθόλου με το τι ρούχα φοράει ο άλλος, εξ ου και αυτες οι "κοινωνικες" αποκλίσεις

Οι Γερμανοί ως γιατροί:

- είναι μεθοδικοί

- δε διαβάζουν καθόλου και δεν ξερουν βασικες εννοιες (pubmed, metaanalysis, review, case report)

- κάνουν πάσες και αν τους παιρνει θα κατηγορήσουν ενα ξένο για μια δική τους παράλειψη, συνηθως όμως δεν τους παίρνει

- αν γίνει στραβή όμως αναγνωρίζουν το λάθος τους και ζητάνε συγγνώμη, όχι επειδή το νιώθουν αλλά επειδή πρέπει

- κουτσομπολεύουν πάρα πολύ. ετσι, σε συνδυασμο με το διάλλειμμα που το κανουν απαρέγκλιτα, βγάζουν λιγότερη δουλειά από ξένους που "πανε για να κάνουν τη δουλειά τους και να φύγουν"

- δε θα σε προσβάλουν ποτέ μπροστά σου για τα κακά γερμανικά μου μιλάς, αντιθετως θα σε ενθαρρύνουν. θα το κάνουν ομως πίσω από την πλάτη σου.

- εχουν χειροτερες θεωρητικες γνωσεις από τους Ελληνεςπου μπήκαν με πανελληνιες και τελειωσαν ελληνικό πανεπιστήμιο

- ο καλός Ελληνας γιατρός είναι κλάσεις ανώτερος από τον καλό Γερμανό. ο μέσος Έλληνας γιατρός υπολείπεται του μέσου Γερμανού

Οι Έλληνες ως γιατροί στη Γερμανία:

- αποκτάνε μεθοδικότητα

- δεν εχουν ουτε καλό ονομα, ουτε κακό όνομα, αντίθετα με τα όσα ακούγονται

- μιλάνε χάλια γερμανικά

- οι περισσότεροι ειναι ήρεμη δύναμη, βγάζουν πολλή δουλειά αθόρυβα αλλά δεν προχωράνε σε ανώτερες θέσεις λόγω των πολύ κακών γερμανικών που μιλάνε

Γιαυτο μάθετε γερμανικά, κυρίως μάθετε προφορά. Ολα τα άλλα ειναι δευτερεύοντα.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ωραία σχόλια, πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και στη Βόρεια Ευρώπη με τη διαφορα ότι οι νοσηλεύτριες βγάζουν δουλειά και οι ώρες εργασίας είναι λιγότερες.

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Σε ιατρικό επίπεδο πολλές φορές κουφαίνομαι με αυτά που πετάνε οι Γερμανοί:

1.Ακτινολόγος:Αν ο ασθενής είχε διαχωρισμό αορτής θα είχε ήδη πεθάνει.

2.Παθολόγος:Οι β-αποκλειστές δεν κάνουν ποτέ ανάταξη.Η διγοξίνη δεν έχει σχέση με τη νεφρική λειτουργία.

Γενικά πάρα πολλά τέτοια αλλά πρέπει να τα καταπίνεις.Πολλά είναι και για εμπορικούς σκοπούς για να βγάζει χρήματα το νοσοκομείο π.χ. σε όλους τους ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενη κολπική μαρμαρυγή έχει ένδειξη η στεφανιογραφία.

Γενικά επειδή σε κάθε περίπτωση παίζει

1.Επιστημονικό κομμάτι

2.Πρακτικό κομμάτι

3.Κομμάτι διαδικασίας

4.Οικονομικό κομμάτι

5.Κοινωνικό κομμάτι

τελικά πάντα έχει κανείς άδικο διότι και να καλύψεις το επιστημονικό,πρακτικό,διαδικαστικό κομμάτι μπορεί να σου ξεφύγει το οικονομικό και αν και αυτό είναι εντάξει σίγουρα χάνεις το κοινωνικό.Εννοείται οτι αυτά συμβαίνουν και στην Ελλάδα είναι τμήμα του 'πολυπαραγοντικού' ιατρικού τρόπου σκέψης.

Π.χ. στη χορήγηση νέων αντιπηκτικών στην κολπική μρμαρυγή επιστημονικά μπορεί να είσαι σωστός να θέλεις να τα δώσεις αφού ο ασθενής έχει ένδειξη.Ομως μπορεί να αποτύχεις πρακτικά να μην καταλάβει ο ασθενής πώς πρέπει να τα παίρνει και τι να αποφεύγει.Και να πετύχεις πρακτικά μπορεί να αποτύχεις διαδικαστικά να μην καταφέρεις δηλαδή να το δικαιολογήσεις επαρκώς στο γράμμα(να σου λείπει π.χ. διάγνωση του ΗΚΓ ή της μορφής της κολπικής μαρμαρυγής).Και να επιτύχεις διαδικαστικά μπορεί να κάνεις λάθος από κοινωνική άποψη αφού ο ασθενής μπορεί να μην έχει καλό περιβάλλον Pflege που σημαίνει οτι μπορεί να πάρει λάθος δόση ή να κινδυνεύει με πτώσεις οπότε αν του δώσεις αντιπηκτικά θα κάνει περισσότερα υποσκληρίδια και επισκληρίδια αιματώματα.Και να έχεις όμως κόψει σωστά το κοινωνικό προφίλ και το επίπεδο Pflege του ασθενούς η απόφαση να δώσεις αντιπηκτικά μπορεί να είναι λάθος από οικονομικής άποψης αφού τα καινούργια είναι ακριβά.

Συνεπώς είσαι συνέχεια διάτρητος.Αν κάποιος θέλει μα σου βρει λάθη θα σου βρει.Μου έχει τύχει άτομο με μανία να σκαλίζει τους φακέλλους των ασθενών για να αντιμετωπίσει το παραμικρό λάθος.Παίζει ρόλο πώς θα απαντήσεις.Τους αρέσουν οι ξύπνιοι τύποι σε ετοιμότητα.Δεν έχει μόνο σημασία το λάθος αλλά και πώς θα το δικαιολογήσεις.Οι Γερμανοί συχνά κάνουν απίστευτα λάθη αλλά αν δεν τους το πεις με το σωστό τρόπο(το γερμανικό) τσαντίζονται.Γενικά η παρουσίαση και η φόρμα στη Γερμανία είναι εξίσου σημαντική με την ουσία γιατί η φόρμα είναι ουσία.

Επίσης δεν τους αρέσει να κρύβεις δεδομένα ή να τους υποβάλεις τη σκέψη σου.Θέλουν τα καθαρά δεδομένα για να μπορούν μόνοι τους να βγάλουν συμπέρασμα.Στους Γερμανούς αρέσει να ελέγχουν και να επανελέγχουν ξανά και ξανά.Ακόμα και λεπτομέρειες τις βάζουν στο μικροσκόπιο.Ο Ελληνας από εκπαίδευση κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα και δεν πολυπροσέχει τις λεπτομέρειες αλλά για ρους Γερμανούς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες από αυτές σε χαρακτηρίζουν.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ολα στη Γερμανία έχουν σχέση με ρουτίνες.Π.χ. ξέρεις να αναγνωρίζεις το έμφραγμα και τι πρέπει να κάνεις?Δεν έχει καμία σημασία.Θα είσαι μάπας αν δεν ξέρεις τη ρουτίνα του συκεκριμένου νοσοκομείου στο έμφραγμα.Βασικά δε θα έχεις αποτέλεσμα οπότε θα θεωρηθεί οτι έχασες το έμφραγμα οτι είσαι κάκιστος γιατρός.

Η ρουτίνα μπορεί να περιγραφεί ως εξής:

1.Ο Notarzt σου παραδίδει έναν ασθενή με προκάρδιο άλγος.Σου λέει οτι πονάει όμως δε σου λέει:

1.Ποιους παράγοντες ρίσκου έχει και αν έχει ιστορικό Σ.Ν.

2.Από πότε πονάει

3.Τι έδειξε το ΗΚΓ

4.Ισως και να μη σου πει τι φάρμακα έδωσε

Ο λόγος που δεν τα λέει είναι οτι δε θέλει να εκτεθεί.Συνεπώς πρέπει να ρωτήσεις.Οι Γερμανοί πιέζουν αβέρτα.Δεν πρέπει να αφήσεις το Notarzt να τη βγάλει καθαρή.

2.Μετά ρίχνεις μια ματιά στον ασθενή.Πονάει ακόμα?Πρέπει να βρεις μορφίνη.

Εχει τεράστια σημασία ο συντονισμός και οι χρόνοι.Υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα.

1.Εχεις καλή νοσηλεύτρια αλλά πνίγεται με άλλα περιστατικά

2.Εχεις χάλια,αργή,χοντρή νοσηλεύτρια οπότε ξέρεις οτι θα καθυστερήσει

3.Εχεις νοσηλεύτρια που δε σε χωνεύει οοτε θα σε σαμποτάρει

4.Εχεις καλή νοσηλεύτρια αλλά κάνει διάλλειμμα

5.Εχεις καλή νοσηλεύτρια αλλά είναι στην Übergabe με τις άλλες νοσηλεύτριες και η ώρα της Übergabe είναι ιερή για διάφορους λόγους.

Στην Ελλάδα θα έβριζες θα άνοιγες τα ντουλάπια και θα βούταγες μορφίνες,ασπιρίνες,Plavix,θα έχωνες τα νίτρο σε έναν ορό και θα φώναζες στη νοσηλεύτρια να κάνει αμέσως ΗΚΓ.Οχι όμως στη Γερμανία.Ο λόγος είναι οτι υπάρχει διαδικασία στη Γερμανία και πρέπει να τη σεβαστείς.

Παράδειγμα:Οι μορφίνες βάσει πρωτοκόλλου κλειδώνονται οπότε πρέπει να παρακαλέσεις τη νοσηλεύτρια να ξεκλειδώσει το ντουλάπι.

2.Ολες οι οδηγίες δίνονται γραπτώς.Η νοσηλεύτρια τις εκτελεί όταν έχει χρόνο.

3.Πρέπει να συμπληρώσεις Anamnesebogen για τον ασθενή βάσει διαδικασίας πρέπει να του πάρεις ιστορικό.

4.Ο ασθενής πρέπει να συνδεθεί στο μόνιτορ,να ληφθούν τα ζωτικά σημεία κτλ.Ποιος ασχολείται με εσένα και τις θεραπείες σου;

5.Δεν παίζουν νιτρώδη ενδοφλέβια γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν perfusor στα επείγοντα γιατί τα perfusor θέλουν δουλειά.

Δυνητικά την έχεις ήδη βαμμένη.Διότι βάσει ρουτίνας στο STEMI πρέπει να ειδοποιήσεις τον καρδιολόγο το ταχύτερο δυνατό για να γίνει στεφανιογραφία.Επίσης πρέπει να ειδοποιήσεις τη μονάδα οτι θα δεχτεί τον ασθενή μετά στεφανιογραφία.Πρέπει και να εξηγήσεις στον ασθενή τη διαδικασία της στεφανιογραφίας και τις επιπλοκές για να υπογράψει οτι δέχεται.

Συνεπώς υπάρχει μια ωραία ρουτίνα,ο Notarzt παραδίδει,η νοσηλεύτρια συνδέει,δίνεις τις οδηγίες καλείς καρδιολόγο και εξηγείς στον ασθενή τη στεφανιογραφία στην πράξη όμως υπάρχουν 200 εμπόδια.Στην πραγματικότητα δεν έχεις ακόμα ΗΚΓ και 10 μάτια είναι πάνω σου(μπορεί να είναι οι νοσηλεύτριες που κάνουν Übergabe ο Notarzt και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που πίνουν καφέ με τις νοσηλεύτριες).Ολοι χαίρονται οτι το αγγούρι το έχεις πλέον εσύ και ξέρουν οτι θα θέλεις να το πετάξεις σε κάποιον από πάνω.Είναι έτοιμοι να ντοκουμεντάρουν κάθε παράλειψη ή λάθος που θα κάνεις.

Εκεί θέλει κανείς να είναι ο Καλιγούλας να τους πάρει το κεφάλι με μια σπαθιά.Δεν είναι όμως Βαλκάνια.Η Γερμανία δεν ένιωσε ποτέ τη δόξα των Ρωμσίων.Από το πώς θα ενεργήσεις κρίνεται η γνώμη των άλλων για εσένα και το μέλλον σου.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οπότε:

1.Αν τα κάνεις όλα βάσει πρωτοκόλλου διαδικασίας θα πουν οτι δεν είσαι εύστροφος και χάνεις την ουσία.Αν τα κάνρεις μόνος σου θα πουν οτι δεν είσαι συνεργάσιμος.Αν περιμένεις τις νοσηλεύτριες θα πουν οτι πιέζεις το προσωπικό και δεν το βοηθάς.

2.Αν τα κάνεις με αυτοσχεδιασμό θα πουν οτι τα κάνεις λάθος

3.Αν τα κάνεις ανακατεμένα θα πουν οτι δεν έχεις οργανωμένη σκέψη

4.Αν τα κάνεις γρήγορα θα πουν οτι είσαι απρόσεκτος στις λεπτομέρειες και μπερδεύεις τους άλλους γιατί δεν τους ενημερώνεις

5.Αν τα κάνεις πιο αργά και προσεκτικά θα πουν οτι είσαι αργός

6.Αν δεν καλείς επιμελητή θα πουν οτι δεν ενημερώνεις και είσαι επικίνδυνος γιατί νομίζεις οτι τα ξέρεις

7.Αν καλείς επιμελητή θα πουν οτι δεν είσαι selbständig δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις μόνος σου και πας να τα φορτώσεις όλα στον επιμελητή.

Η κατάσταση γενικά έχει ένα σωρό παγίδες.

Εδώ να πω οτι παίζει τεράστιο ρόλο η συμπάθεια αντιπάθεια που προανέφερα.Επιτρέπουν σε κάποιους να κάνουν χοντρά λάθη και άλλους τους περνάνε από το μικροκόπιο.Δεν έχει σημασία πώς το δικαιολογούν αυτό έτσι γίνεται.Δε σε παίρνει να δώσεις Γερμανό για λάθη που σε κρεμάνε αυτός όμως κάλλιστα καρφώνει εσένα για οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Παράδειγμα:Γερμανός σου παραδίδει περιστατικό.Εσύ σαν Ελληνας σκέφτεσαι εντάξει σίγουρα θα λείπει το μισό Anamnesebogen,ο τύπος θα αγνοεί το μισό ιστορικό,δε θα έχει κάνει υπέρηχο και θα του έχει ξεφύγει και το μισό labor.50% θα έχει κάνει και λάθος διάγνωση.Αντί όμως να τον ζορίσεις(για να δω το Anamnesebogen, πώς αντέδρασες σε αυτό εδώ στο labor,πού είναι τα παλιά Briefe,πώς είναι δυνατό να λες οτι έχει αυτό ενώ έχει το άλλο που το αναιρεί) του λες ντάξει μάστορα πήγαινε σπίτι σου να ξεκουραστείς και πας και καθαρίζεις.Ακριβώς γιατί είσαι ξένος.

Γερμανός να σου επιτρέψει και την παραμικρή παράλειψη σε Übergabe δεν υφίσταται.Τα θέλουν όλα στο πιάτο.Σου λένε δε δέχομαι να μου παραδώσεις το περιστατικό αν δεν το τελειώσεις.

Γενικά οι Γερμανοί θεωρούν τους ξένους πολύ μαλακούς οτι δεν έχουν πολλές απαιτήσεις.Το ίδιο ισχύει και με τους ξένους ασθενείς είναι πιο πρόβατα από τους Γερμανούς οι Γερμανοί τα κριτικάρουν όλα και θέλουν να τους εξηγείς.

Στη Γερμανία δηλαδή πρέπει να έχεις τα μάτια σου 14 να είσαι aufgewacht ξύπνιος όπως προανέφερα.Δεν τους αρέσουν οι κοιμισμένοι.Θέλουν καπάτσους,fleißig,low profile κτλ και προβλέψιμους.Αυτούς τους ονομάζουν motiviert.Motiviert δε σημαίνει οτι πας σαν Ελληναράς τσολιάς όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω αλλά οτι σέβεσαι τις διαδικασίες τα πρόσωπα και τις ευαισθησίες τους.

Σε πολλές περιπτώσεις βιώνεις ένα culture clash λες πώς είναι δυνατόν αυτή η νοσηλεύτρια να μουλαρώνει και να μην εκτελεί τις εντολές μου στην Ελλάδα θα την είχα πλακώσει στις φάπες,πώς είναι δυνατό ο επιμελητής να νίπτει τας χείρας του και να με αφήνει να βγάλω το φίδι από την τρύπα στην Ελλάδα θα τον πίεζα ως εκεί που δεν παίρνει να πάρει απόφαση απλά στη Γερμανία δεν υπάρχει τόσο το προσωπικό στοιχείο η απειλή βίας αλλά ο νόμος.Φυσικά ο νόμος είναι χειρότερος γιατί όλοι έχουν δικαιώματα.Το οτι όλοι έχουν δικαιώματα σημαίνει οτι έχεις ένα κάρο υποχρεώσεις.Βασικά σε βλέπουν σαν ένα γρανάζι στη μηχανή που πρέπει να είναι smooth με τα άλλα.

Για αυτό βλέπουν και σε ποιο βαθμό εντάσεσσαι στη γερμανική κουλτούρα(θέλουν να δέχεσαι και να απολαμβάνεις το γερμανικό περιβάλλον) αν και από τους Ελληνες θέλουν να είναι και κάπως μεσογειακοί να δίνουν μια άλλη νότα.

Γενικά οι Γερμανοί κάνουν πολλές γκριμάτσες που δεν κάνουμε στην Ελλάδα(δεν έχω ιδέα τι μου λες ενώ έχει,πραγματικά?(echt?),δε δίνω σημασία σε αυτό που λες ενώ πάντα προσέχει κτλ).

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παραδείγματα:

Εχω ασθενή με θωρακαλγία και τοπική ευαισθησία χωρίς παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο και χωρίς ενδείξεις ισχσιμίας στο ΗΚΓ.Στέλνω φυσικά τροπονίνη κτλ παρόλο που είμαι σίγουρος οτι έχει κάταγμα πλευράς.Ζητώ ακτινογραφία knöchernen Thorax για να μπορούν οι ακτινολόγοι να δουν το κάταγμα πλευράς.Επειδή όμως ο τύπος έχει και κολπική μαρμαρυγή που δεν προυπήρχε στέλνω καλού κακού και D-Dimers.Η τροπονίνη φυσικά βγαίνει αρνητική.Η ακτινογραφία παραδόξως δε δείχνει κάταγμα.Ελα όμως που τα D-Dimers βγαίνουν πάνω από 1000.

Παρουσιάζω το περιστατικό στην επιμελήτρια.Με τίποτα λέω δεν είναι στηθάγχη είναι μάλλον κάταγμα πλευράς που δεν είδσν οι ακτινολόγοι.Και τα D -Dimers μου λέει?Αυτά λέω τα ζήτησα εγώ λόγω ΗΚΓ και επειδή ο τύπος δεν πολυκουνιέται από το κρεβάτι.

-Θα κάνουμε αξονική λέει η επιμελήτρια.Μπορεί να έχει πνευμονική εμβολή.

-Της λέω αν ζητήσουμε αξονική θα μας γδάρουν οι ακτινολόγοι.Θα μας πουν πώς ζητάτε αξονική χωρίς δύσπνοια και χωρίς χαμηλό κορεσμό;

-Μου λέει δεν έχει σημασία τι λένε οι ακτινολόγοι.Εσύ θα ζητήσεις αξονική.

-Της λέω ελάτε σας παρακαλώ να δείτε κλινικά τον άρρωστο είναι 100% κάταγμα.

-Μου λέει δεν έχει σημασία θα ζητήσεις αξονική.

Βλέπει τον ασθενή και ζητάω αξονική.Η αξονική καθυστερεί 3 ώρες και πιέζω τους ακτινολόγους να την κάνουνε.

Μετά ζητάω το πόρισμα.Μου λέει ο ακτινολόγος δεν υπάρχει πνευμονική εμβολή.Ακόμα χειρότερα βλέπω ένα κάταγμα πλευράς.Σίγουρα θα το είδατε κλινικά.Αύριο θα κάνω θέμα θα γίνει αναφορά.

Του λέω ρε άρχοντα δεν την ήθελα εγώ την αξονική την ήθελε η επιμελήτρια.

Μου λέει ποια ήτανε;

Λέω δεν μπορώ να σου πω θα έχω πρόβλημα.

Λέει ποια ήτανε;Θα το ντοκουμεντάρω.

Τελικά του λέω το όνομα.Του λέω σόρρυ φίλε προσπάθησα να μη γίνει η αξονική αλλά δεν ήταν στο χέρι μου να το αποτρέψω.Μου λέει η αξονική κοστίζει 200 ευρώ αυτά τα πληρώνει το νοσοκομείο τζάμπα.

Τι υπάρχει από πίσω;Κόντρα με τους ακτινολόγους που δε θέλουν να υπερκουράζονται με άχρηστες εξετάσεις όπως θεωρούν επειδή ο παθολόγος έχει ανασφάλεια.

Επίσης η ανάστροφη ιατρική σκέψη.Αυτό είναι κάτι που θα το συναντήσετε συχνά στους γιατρούς.Οταν επιχειρηματολογείς οτι δεν υπάρχει πνευμονική εμβολή αλλά κάταγμα ο επιμελητής μπορεί να πιστεύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λες γιατί το λες εσύ ή γιατί δεν του αρέσει ο τρόπος που το λες.Δεν έχει σχέση με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησες.Οπότε θα πει παραπλανήθηκα γιατί το είπε αυτός οπότε πίστεψα το αντίθετο.

Αυτή είναι η ανάποδη ιατρική σκέψη καμιά φορά σου έρχεται να τους σιχτιρίσεις.

Βέβαια η αλήθεια είναι οτι συχνά και εγώ χρησιμοποιώ την ανάποδη σκέψη π.χ. μου παραδίδει συνάδελφος περιστατικό ως κρίση ΧΑΠ λέγοντας οακτινολόγος είδε πύκνωση αλλά εγώ κλινικά το βλέπω κρίση ΧΑΠ και δεν έδωσα αντιβίωση.(σκέφτομαι στάνταρ πνευμονία έχει ο ασθενής θα πρέπει να ρίξω αντιβίωση το ταχύτερο πριν πάει μονάδα και μας κράζουνε).

Μετά μου λέει ήρθε ένας με δύσπνοια από Hyperventilations Syndrom(σκέφτομαι στάνταρ απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας είναι να ρίξω γρήγορα διουρητικά πριν πάει για διασωλήνωση).

Βλέπω τα περιστατικά και το ένα είναι καραμπινάτη πνευμονία και το άλλο απορρύθμιση ΚΑ με κοιλιακή αναπνοή.Μόλις κάνει ένα βήμα γίνεται κυανωτική από τη δύσπνοια.Βλέπω ένα κλάσμα 25%.

Φυσικά δε δίνω το συνάδελφο.Αυτή είναι η διαφορά του Ελληνα.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οποιος ζητά D-Dimers σε κατάγμα-αιμάτωμα και ασυμπτωματικό ασθενή δίχως Wells score πρέπει να σταλθεί σε εκτελεστικό απόσπασμα. Το ρεκόρ D-dimer απότελεσμα που έχω δει είναι σε αιμάτωμα θήκης ορθού κοιλιακού μυός...

Στο θέμα τώρα της επιστημονικής κατάρτισης, οι ολίγοι Γερμανοί που εχω συναντήσει στον χώρο εργασίας είναι όπως οι Έλληνες: η κατάρτισή τους διαφέρει αρκετά από άτομο σε άτομο. Σχετικά με τη προσοχή στις λεπτομέρειες, θυμάμαι τη μυθική Γερμανίδα praktikant που έκανε επίσκεψη μαζί μου, προσπαθούσε να εξηγήσει σε 80+ ετων ασθενή με βραδυ-ταχυαρρυθμικό σύνδρομο ότι ο VVI βηματοδότης που θα τοποθετηθεί πρόκειται να αποτρέψει τη κολπική μαρμαρυγή με ΑΤP και AF suppression algorithms. emwin

Τροποποιήθηκε από suomi
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Καλησπερα σε ολους τους συναδελφους.Καλες διακοπες σε οσους απολαμβανουν το καλοκαιρακι.

Θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει στη Γερμανια κατι αντιστοιχο με τα ελληνικα ΤΕΙ και πως λεγεται.Αν οχι πως σας φαινεται το εξης που σκαρφιστηκα για Πτυχιο Ιατρικων Εργαστηριων και αν θα καταλαβουν οι ανθρωποι τι εννοω(μη νομισουν οτι ειμαι πυρηνικος επιστημονας):

Studium an dem Technologischen Bildungs-Institut im Bereich Medizinisch-Technische Laborassistenz in Thessaloniki.

Εχετε καμια ιδεα;

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Στη Γερμανία ονομάζονται MTA (Medizinisch-technischer Assistent)

http://de.wikipedia.org/wiki/Medizinisch-technischer_Assistent

και αν δεν κανω λαθος εκπαιδευονται σε 3 χρονα Berufsfachschule

http://de.wikipedia.org/wiki/Berufsfachschule_in_Deutschland

πχ

http://www.mtawerden.de/mta-ausbildung.html

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Ας πούμε σκηνικό χτες.Ερχεται ασθενής πλήρης αλκοόλ και μετά από εισρόφηση. Ο Notarzt του έχει βάλει μάσκα επανεισπνοής.Πάω να εκτιμήσω την κατάσταση λένε οι νοσηλεύτριες φύγε(εννοούν να κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας).Τους λέω θα πάρω αέρια αίματος για να τον στείλω στη μονάδα.

Ζητάω σύριγγα αερίων αίματος μου δίνουν μια γελοιότητα(πρέπει να έχεις τεράστια βελόνα καμία σχέση με αυτές που έχουμε στην Ελλάδα).Τους λέω δώστε μου μια σύριγγα ινσουλίνης να ηπαρινίσω μου λένε δεν κάνουνε αυτές οι σύριγγες για τα αέρια αίματος.

Ερχομαι στον ασθενή και διαπιστώνω οτι δεν του έχουν βάλει καν φλεβοκαθετήρα.Δεν έχουν κάνει αιμοληψία.Αυτό γιατί ο τύπος μυρίζει.Το μόνο που έχουν κάνει είναι να ρίξουν αποσμητικό στον αέρα.

Επειδή ο σφυγμός δεν είναι ψηλαφητός παίρνω αέρια από τη μηριαία μαζί με αίμα για γενική βιοχημικά.Οι νοσηλεύτριες δε δίνουν πεντάρα παρακολουθούν το ματς.Φωνάζω να έρθει μία και της δίνω το αίμα.Είναι πολύ μου λέει δε χρειαζόταν να πάρεις με την εικοσάρα.Βάζω το φλεβοκαθετήρα.

Βγαίνουν τα αέρια και ο τύπος έχει καλό κορεσμό και ph.Με αυτά τα αέρια δεν μπορώ να τον στείλω μονάδα.Αποφασίζω να τον στείλω για ακτινογραφία και αξονική αφού έχει δυσαρθρία και είναι αποπροσανατολισμένος.(τον βρήκαν αναίσθητο βέβαια παίζει ρόλο και το αλκοόλ αλλά άντε να ξεχωρίσεις).

Κάποια στιγμή βλέπω τα αέρια και η νοσηλεύτρια έχει κυκλώσει το pO2 220 σα να ήθελε να μου πει οτι υπεραερίζουμε.Μετά βλέπω οτι έχει γράψει οι αναρροφήσεις δεν απέδωσαν.Της λέω δώσε μου το αναρροφητήρι.Αρχίζω αναρροφήσεις ελληνικού τύπου και ο τύπος καθαρίζει εντελώς.Μου λέει κάποια στιγμή η νοσηλεύτρια.Αδύνατο να οριζοντιωθεί για αξονική θα κάνει εισρόφηση.Λέω να δοκιμάσουμε.Πράγματι δεν αντέχει την ύπτια θέση ακυρώνω την αξονική.

Μετά εκεί που ασχολούμαι με άλλο περιστατικό τον ακούω από μακριά πάλι να εισροφεί.Πηγαίνω και βλέπω ένα κορεσμό 70 με τη μάσκα επανεισπνοής.Παίρνω τη μονάδα.Τους λέω το και το δεν αντέχει ο τύπος.Κορεσμός 70,CRP 30,πυρετός πρέπει να σας τον ανεβάσω για διασωλήνωση.

Μοναδίστρια:Ο ασθενής έχει ακόμα τις αισθήσεις του;

Εγώ:Ναι,είναι ξύπνιος αλλά όχι για πολύ ακόμα

Μοναδίστρια:Ανεβάστε το οξυγόνο στα 8 λίτρα.

Εγώ:Εκεί το έχω και ο κορεσμός πέφτει.

Μοναδίστρια:Μήπως έχει γυαλάκια;Να βάλετε μάσκα επανεισπνής.

Εγώ:Οχι έχει μάσκα επανεισπνοής.

Μοναδίστρια:Αν έχει ακόμα τις αισθήσεις του σημαίνει οτι ο περιφερικός κορεσμός που δείχνει το μόνιτορ δεν είναι σωστός.Μπορεί να έχει αγγειοσύσπαση.

Εγώ:Είμαι σίγουρος οτι είναι σωστός γιατί πριν ήταν 100 και τώρα έχει περιφερική κυάνωση.

Μοναδίστρια:Προσπάθησε να ανεβάσεις το οξυγόνο.

Εγώ:Είναι ήδη ψηλά.

Μοναδίστρια:Ετσι κι αλλιώς τώρα είμαι απασχολημένη και να τον φέρεις πάνω δεν μπορώ να κάνω τίποτα.Εχω μόνο δύο κρεββάτια.Να με πάρεις αν χειροτερέψει.

Εγώ:Εντάξει.

Σε ένα λεπτό ο κορεσμός είναι 65 και ο ασθενής λιπόθυμος.Οι νοσηλεύτριες στα παπάρια τους βλέπουν το ματς.(το ίδιο προφανώς και η μοναδίστρια).Παίρνω ξανά μονάδα.Δεν το σηκώνει κανείς.Παίρνω ξανά.Πάλι κανείς.Παίρνω τηλέφωνο την προισταμένη της μονάδας μου λέει να πάρετε τη γιατρό.Πήρα ήδη τη γιατρό και δεν το σηκώνει της λέω.Να πάρετε τη γιατρό μου λέει.Αντε γαμήσου της λέω στα ελληνικά θα έρθω τώρα πάνω με τη βοιδόπουτσα.

Ξαναπαίρνω αμέσως τη γιατρό και μιλάει.Εντωμεταξύ ο ασθενής πάει για ανακοπή.Λέω στις νοσηλεύτριες που είναι κολλημένες στην τηλεόραση επι τόπου ανεβάζουμε το περιστατικό για διασωλήνωση δεν περιμένω άλλο.Τον πάμε κακήν κακώς στη διαδρομή πιάνω επαφή με τη μοναδίστρια φέρτο μου λέει.

Οταν φτάνουμε διαπιστώνουν νευρολογική επιδείνωση.Ο ασθενής δεν αντιδρά και έχει κορεσμό 60.Πρέπει να έγινε σε εσάς στα επείγοντα μου λέει η μοναδίστρια.Σας πήρα λέω κάπου 15 φορές και δεν απαντούσατε λέω εγώ.Εχει κλάσει τελείως είναι χλωμή.Με ρωτάει ενημερώθηκαν οι συγγενείς αν θέλουν διασωλήνωση;Οχι λέω εγώ δεν είχα χρόνο να πάρω ήμουν συνέχεια πάνω στο περιστατικό.

Κατεβαίνω να φέρω το φάκελλο και γράφω μέσα στο ασανσέρ χαρτί και καλαμάρι τι έγινε.Ετσι να υπάρχει ντοκουμετάρισμα αν κάτι πάει στραβά.Με το που γυρίζω στα επείγοντα τους βλέπω όλους πανικόβλητους.Ο ασθενής που έβλεπαν δυο συνάδελφοι έκανε ανακοπή αφού σφάδαζε από τον πόνο.Διαπιστώνω οτι οι νοσηλεύτριες δεν του είχαν κάνει καν ΗΚΓ.Ουρλιάζουν βρες τον Notarzt.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Τι σημαίνουν όλα αυτά;Στη Γερμανία υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα:

1.Τα συμφέροντα των νοσηλευτριών

2.Τα συμφέροντα των ασθενών

3.Τα συμφέροντα των γιατρών

Οι νοσηλεύτριες έχουν κατοχυρώσει τα συμφέροντά τους στο μάξιμουμ αφού κάνουν οτι δήθρν προστατεύουν τα συμφέροντα των ασθενών.

Μερικά παραδείγματα:Συνήθως ένας γιατρός ανά 20 ασθενείς,μία νοσηλεύτρια ανά 4 ασθενείς.

2.Οι νοσηλεύτριες δεν κάνουν ποτέ υπερωρίες.

3.Οι νοσηλεύτριες κάνουν του κόσμου τα διαλείμματα όπου δεν μπορείς να τις οχλήσεις

4.Οι νοσηλεύτριες σπαταλάνε πάνω από ώρα στην παράδοση ενώ οι γιατροί την κάνουν στα μουλωχτά ένας προς έναν

5.Οι νοσηλεύτριες έχουν πετύχει να μην είναι υποχρεωμένες να κάνουν αιμοληψία ή να βάζουν φλεβοκαθετήρες ή να χορηγούν ενέσιμα άνω ορισμένης επικινδυνότητας.Πολλά που στην Ελλάδα τα κάνουν οι νοσοκόμες στη Γερμανία πρέπει να τα κάνουν οι γιατροί.Συν τη χαρτούρα.

6.Οι νοσηλεύτριες μεταφέρουν ασθενείς με αποτέλεσμα συχνά να λουφάρουν.Πάντα λείπουν μια δυο νοσηλεύτριες εκτός αν είναι παρών επιμελητήε οπότε κάνουν οτι δουλεύουν.

7.Κουτσομπολεύουν ασταμάτητα και έχουν την απαίτηση οι γιατροί να ασχολούνται μαζί τους να καλαμπουρίζουνε κτλ.

8.Οι νοσηλεύτριες έχουν δικαίωμα να πάρουν χρηματικό δώρο από τον ασθενή ενώ οι γιατροί όχι.

Υπάρχουν άλλα χίλια δυο προνόμια του νοσηλευτικού προσωπικού χώρια η στάση τους.Βασικά σε σχέση με Ελλάδα είναι πολύ χειρότερες και έχουν πολύ υψηλότερη θέση.

Φυσικά όλα αυτά τα προνόμια τα έχουν δια νόμου για αυτό μόνο όποιος τα πάει πολύ καλά μαζί τους(γλύψιμο) μπορεί κάπως να αποφύγει μερικές κακοτοπιές.Ντοκουμεντάρουν κάθε λάθος των γιατρών και δίνουν αναφορά στους προισταμένους σου.Πολλές φορές διογκώνουν τα λάθη ή κάνουν παραλείψεις ή λένε ψέμματα.

Φυσικά σα Βαλκάνιοι είμαστε 100 φορές ανώτεροι από κάθε καριόλα γερμανίδα νοσηλεύτρια αρκεί φυσικά να μην το δείχνουμε.Υπάρχουν και μερικές καλές αλλά το 50% σου βγάζει την Παναγία.Βασικά δε θέλουν να κουνιούνται θέλουν την ευθύνη για όλα να την έχει ο γιατρός και το έχουν πετύχει νομικά.

(τραγικό παράδειγμα να σου λένε οτι σε ανακοπή πρέπει να πάρεις τηλέφωνο την ομάδα ανάνηψης πριν ξεκινήσεις τις μαλάξεις δηλαδή αν πεθάνει ο ασθενής επειδή δεν ξεκίνησες εγκαίρως τιε μαλάξεις ή επειδή δεν πήρες αμέσως την ομάδα ανάνηψηε να πέσει η ευθύνη σε εσένα).

Φυσικά πολλούς νόμους μπορείς να τους χέσεις αλλά δεν παύουν όλοι να σου υπενθυμίζουνε οτι η Γερμανία είναι κράτος δικαίου(και αποτελεσματικότητας).

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Bratwurst διαβαζω το περιστατικο σου και προσπαθω ταυτοχρονα να το μεταφρασω στα Γερμανικα. Μου ειναι απίθανο. Μπραβο σου!!!!!!!!!!!

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παράδειγμα ελληνικού εξιτηρίου vs γερμανικού.

Σε απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας ένας Ελληνας γράφει πάντα τα ίδια.Ο ασθενής προσήλθε με δύσπνοια λόγω απορρύθμισης καρδιακής ανεπάρκειας.Με τη χορήγηση διουρητικών βελτιώθηκαν τα συμπτώματα του ασθενούς.

Ο Γερμανός δε γράφει ποτέ το ίδιο εξιτήριο για την ίδια περίπτωση γιατί θα θεωρηθεί τεμπελχανάς.

Παράδειγμα:Ο ασθενής ανελήφθη από το Notarzt με δύσπνοια NYHA 3 στα πλαίσια απορρύθμισης καρδιακής ανεπάρκειας.Με τη μεγιστοποίηση της διουρητικής αγωγής πετύχαμε μείωση του ξηρού βάρους κατά 3 κιλά.Σας παρακαλούμε για τον έλεγχο του βάρους,της αρτηριακής πίεσης και την προσαρμογή της διουρητικής αγωγής.Ο ασθενής έχει ενημερωθεί κατάλληλα κτλ.

Η ο ασθενής προσήχθη με το Notarzt εμφανίζοντας σημεία καρδιακής κάμψης(δύσπνοια,διόγκωση σφαγιτίδων).Αντιμετωπίστηκε με επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου υγρών μέσω διουρητικών και μείωσης της ποσότητας προσλαμβανόμενου ύδατος,φυσικοθεραπείες και αναπνευστικής γυμναστικής.Στον ασθενή κατά την έξοδό του από την κλινική επισημάνθηκε η σημασία ελέγχου του βάρους και των παραγόντων επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας(υπέρταση,διαβήτης,καρδιακή συχνότητα).Με τιμή κτλ

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παίρνω τηλέφωνο την προισταμένη της μονάδας μου λέει να πάρετε τη γιατρό.Πήρα ήδη τη γιατρό και δεν το σηκώνει της λέω.Να πάρετε τη γιατρό μου λέει.Αντε γαμήσου της λέω στα ελληνικά θα έρθω τώρα πάνω με τη βοιδόπουτσα.

emshocking Καλά ρε Bratwurst (ταιριάζει και το ψευδώνυμο), μήπως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στο νοσοκομείο σου; Υπάρχουν παντού μαλάκες, αλλά τέτοιες καταστάσεις δεν εχω ζήσει στη Σκανδιναβία ενω οι Γερμανοί που δουλεύουν εδω πάνω είναι γενικά συνεργάσιμοι και πολύ πιο ομιλητικοί σε σύγκριση με τους Σκανδιναβούς...

Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Παίρνω τηλέφωνο την προισταμένη της μονάδας μου λέει να πάρετε τη γιατρό.Πήρα ήδη τη γιατρό και δεν το σηκώνει της λέω.Να πάρετε τη γιατρό μου λέει.Αντε γαμήσου της λέω στα ελληνικά θα έρθω τώρα πάνω με τη βοιδόπουτσα.

emshocking Καλά ρε Bratwurst (ταιριάζει και το ψευδώνυμο), μήπως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στο νοσοκομείο σου; Υπάρχουν παντού μαλάκες, αλλά τέτοιες καταστάσεις δεν εχω ζήσει στη Σκανδιναβία ενω οι Γερμανοί που δουλεύουν εδω πάνω είναι γενικά συνεργάσιμοι και πολύ πιο ομιλητικοί σε σύγκριση με τους Σκανδιναβούς...

Μιλάμε για ζωώδεις συμπεριφορές.Ο ασθενής να είναι κυανωτικός να πεθαίνει και οι νοσοκόμες να βλέπουν το ματς.Οι Γερμανοί είναι λίγο barbarians πώς να το κάνουμε;Οι Σκανδιναυοί δεν ξέρω πώς είναι.Οι Γερμανοί είναι τρομερά σκληροί(είναι αλκοολικός να πεθάνει.Είναι ναρκομανής να πεθάνει.Αυτός φταίει).Αν δυσκολεύεσαι με κάτι δε σε βοηθάει κανένας.Πολύς φορμαλισμός.Φυσικά και μιλάνε πολύ αλλά λένε πίπες πολλές φορές.Δε μιλάνε για την ουσία.Συνήθως αναφέρονται σε προσπάθεια να καλυφθούν προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ενέργειά τους.

Εγώ σκίζομαι να βοηθάω τους συναδέλφους όταν βλέπω οτι ζορίζονται με ένα περιστατικό μπορεί να πάρω και έξι ασθενείς την ώρα να τους ξαλαφρώσω.Οι Γερμανοί δεν το κάνουν ποτέ.Γενικά δεν υπάρχει αλληλοβοήθεια,φιλότιμο κτλ.Υπάρχει πολύ χωσέ,πονηριά θες να του πεις του άλλου ντάξει καταλαβαίνω τι κάνεις αλλά δε σε παίρνει εδώ είναι όλα politically correct.

Υπάρχουν όμως και εντάξει Γερμανοί που παίρνουν το 50% της δουλειάς οι περισσότεροι περιμένουν από εσένα 3:1 περίπου να αναλαμβάνεις 70% των ασθενών και αυτοί το 30%.

Αυτό βέβαια υπάρχει και στην Ελλάδα 1:1 δε δέχεται ποτέ κανενας.Η διαφορά είναι οτι στη Γερμανία υπάρχουν σκυλιά εργασίας άνθρωποι τεραστίων αντοχών ικανοί να εφημερεύουν κάθε νύχτα.Γενικά όσο πιο εργατικός είσαι τόσο περισσότερα καθήκοντα σου αναθέτουν.Θέλουν πρακτικούς ανθρώπους απεχθάνονται τις φιλοσοφικές συζητήσεις πάνω στα περιστατικά.Γενικά είναι αρκετά πονηροί αλλά κάπως ρηχοί(έλλειψη θεωρητικού βάθους).Οι γιατροί θεωρούνται ικανοί για όλα και πρέπει να είναι geschickt(επιδέξιοι) πρέπει να βγάζουν το φίδι από την τρύπα.Οι νοσηλεύτριες μπορούν να είναι ζώα.Γενικώς υπάρχει ο γιατρός με την παραδοσιακή έννοια πώς να το πώ αυτός που κάνει τα πάντα και μπορεί τα πάντα.Είναι κάτι που έχει χαθεί από την Ελλάδα.Αυτό το ονομάζουν καλός γιατρός.

Υπάρχουν αρκετά μοντέλα στη Γερμανία αλλά είναι φοβεροί στο μανιπουλάρισμα.Π.χ. έχω ασθενή που μόλις έχω δει με δύσπνοια και υπερτροφία αριστερής κοιλίας χωρίς ιστορικό υπέρτασης στο ΗΚΓ.Τον παραδίδω στη νεαρή συνάδελφο.Της λέω ο τύπος παίζει να έχει υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.Αυτή κοιτάει το labor και βλέπει ένα CK 3500 με φυσιολογική τροπονίνη και CK-Mb.Λέει θα πάρω τηλέφωνο τον καρδιολόγο αμέσως.Λέω κούλαρε.Τι θα πεις;Οτι έχει υπερτροφία αριστερής κοιλίας και πάει για ραβδομυόλυση;Τι να σου κάνει ο καρδιολόγος;

Αλλά στη Γερμανία ψαρώνουνε θέλουν να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους.Εγώ ας πούμε δε θα καλούσα καρδιολόγο γιατί θα με ξέσκιζε αν παρουσίαζα το περιστατικό.(ρωτάνε και λοιπόν;τι θες από μένα;).Οι Γερμανοί όμως ό,τι παπαριά και να πουν στο τέλος τα καταφέρνουνε.Ξέρουν τους φορμαλισμούς.

Τώρα ας πούμε αν ήμουνα στην Ελλάδα θα τράβαγα ένα τηλέφωνο στην αναισθησιολόγο να διασωληνώσει θα διασωλήνωνε και θα είχα το κεφάλι μου ήσυχο μέχρι να βρεθεί θέση στη μονάδα.Αλλά στη Γερμανία με όλη αυτή τη γραφειοκρατία τα εύκολα γίνονται δύσκολα.Πότε πήρες τηλέφωνο,τι είπες,πώς το ντοκουμένταρες,τι έγραψες στο Anamnesebogen,αν πήρες τους συγγενείς τηλέφωνο να ενημερώσεις,τι σου παρέδωσε ο Notarzt ένα κάρο λεπτομέρειες.

Και στην Ελλάδα στα επείγοντα αν γράφαμε Kurzbrief για κάθε ασθενή,συμπληρώναμε Anamnesebogen,κάναμε Aufklärung για κάθε επέμβαση,τηλεφωνούσαμε στο Hausarzt για τα φάρμακα,δίναμε όλες τις οδηγίες στις νοσηλεύτριες γραπτώς και παίρναμε τηλέφωνο τους συγγενείς δε θα τελειώναμε ποτέ.Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει στην ταχεία διεκπεραίωση χωρίς πολύ Dokumentation και χαρτούρα.Αλλά αυτή η χαρτούρα είναι τμήμα του δυτικού πολιτισμού.

Επίσης πρέπει να πω οτι πολλοί τα γουστάρουν αυτά τα πράγματα τα Anamnesebogen,τα Kurzbrief,τις γραπτές οδηγίες γιατί τα θεωρούν τυφλοσούρτες.Αν ήξεραν όμως τι κρύβεται από πίσω.Αλλά όπως είπα και πριν παίζει ρόλο αν σε συμπαθούν ή σε αντιπαθούν σαν ατομο αν σε συμπαθούν θα τα γουστάρεις όλα αυτά γιατί είναι η κάλυψή σου.

Ας πούμε καλώ νευρολόγο σε ασθενή με οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα,ιστορικό λεπτομηνιγγικής κατανομής λεμφώματος με 5 εστίες στον εγκέφαλο σε πρόσφατη μαγνητική και κεφαλαλγία πρόσφατης έναρξης.Ο νευρολόγος γίνεται έξαλλος επειδή του είπαν να δουλέψει και τι λέει ο πούστης στην επιμελήτρια;Με κάλεσαν να δω ασθενή με οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα επειδή έχει κεφαλαλγία.Αποκρύπτει δηλαδή το μισό ιστορικό γιατί δε θέλει να κουνηθεί.Του λέω τι λες ρε άρχοντα γιατί αλλοιώνεις το ιστορικό;Βασικά στην Ελλάδα θα έπαιζαν χειρότερα αλλά δίνω ένα παράδειγμα του πώς κινούνται μερικοί τι μεθόδους χρησιμοποιούν(τι με κάλεσες για ίλιγγο χωρίς νυσταγμό;Φυσικά και σε κάλεσα ρε πάπαρε γιατί μόνο εσύ έχεις τα γυαλιά Frenzel για να διαγνώσεις νυσταγμό απλά αυτός ο διάλογος δε γίνεται ακριβώς έτσι στη Γερμανία υπάρχει ένα φορμουλάρισμα).Βασικά είναι τελείως προβλεπέ αυτά που θα πει ο ακτινολόγος ο χειρούργος,ο νευρολόγος,ο μοναδίστας για να μη δουλέψουν μπορεί και να γράψω εναν κατάλογο με αυτά που λένε.Γενικώς οι ξένοι θεωρούνται κορόιδα,ποντικαράδες,μαλθακοί και οτι χάφτουν τα πάντα.

Επίσης θεωρούν οτι είναι πολύ χειρότερο να καταλαβαίνεις τι γίνεται και να μη συμμορφώνεσαι από το να μην καταλαβαίνεις τι γίνεται.

Γενικά πάντως ένας Ελληνας και με εντελώς μέτρια γερμανικά δεν έχει πρόβλημα αν είναι κάπως κοινωνικός ομιλητικός και συμπαθής.Πρέπει συνέχεια να ακούτε τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν σε κάθε περίπτωση και να λέτε τις ίδιες.Ετσι γίνεστε καταννοητοί.Επίσης να μην αμφισβητείτε ποτέ εντολές,να μη συζητάτε και αν αμφισβητήσετε κάτι να είστε οξείς.Αλλιώς τίποτα.Δεν παίζουν ευγένειες.Μετράει μόνο κάτι αν όλοι μπορούν να το κάνουνε αν μια αντίρρηση έχει βιομηχανική αξία.

Επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτά που λέτε(κριτική) γιατί φτάνουν πάντα σε λάθος αυτιά.

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Οι εθνικότητες στη Γερμανία:

1.Τούρκοι.Οι Τούρκοι γενικά είναι δύσπιστοι.Αυτό συμβαίνει επειδή οι Γερμανοί ως πιο ευφυείς τους τη φέρνουν συνέχεια.Η νοοτροπία του Τούρκου είναι ξέρω οτι θα με κοροιδέψεις δε σε εμπιστεύομαι.

2.Ελληνες.Οι Ελληνες είναι προσαρμόσιμοι.Ξέρουν οτι θα προσπαθήσουν να τους κοροιδέψουν αλλά δεν αντιδρούν με δυσπιστία όπως οι Τούρκοι.Δέχονται το παιχνίδι.Βασικά οι Ελληνες έχουν τη βαλκανική κουλτούρα(κάνω οτι δεν καταλαβαίνω).

Οι παλιότεροι Ελληνες έρχονταν από χωριά ενώ τώρα έρχονται πιο μορφωμένοι και πολύ πιο αναβαθμισμένοι.

3.Σλάβοι.Οι Σλάβοι γενικά είναι παθητικοί δεν έχουν πολλές αντιρρήσεις δέχονται ό,τι τους πεις.

4.Γερμανοί.Σίγουρα οι πιο ζόρικοι.Κάνουν ερωτήσεις για τη θεραπεία τις διαγνώσεις ζητάνε εξηγήσεις για όλα.

Γενικές διαφορές της Γερμανίας σε σχέση με Ελλάδα.Η Ελλάδα είναι χώρα διακοπών ενώ η Γερμανία βιομηχανική χώρα.

1.Καφές.Πολύ ανώτερος στην Ελλάδα.Στη Γερμανία πατάνε ένα κουμπί και σου λένε 2 ευρώ.Ο πραγματικά καλός καφές είναι πανάκριβος.Δεν παίζει στη Γερμανία να πίνεις τη φραπεδούμπα σου κανά τρίωρο αφενός γιατί δεν υπάρχει φραπές και αφετέρου γιατί αν θες να μείνεις στο μαγαζί πάνω από μισάωρο πρέπει να παραγγείλεις και άλλο.

2.Φαί.Πολύ χειρότερο στη Γερμανία.Σχεδόν όλα είναι άνοστα.Δεν υπάρχουν σουβλάκια διότι έχει υπερισχύσει το Döner το οποίο φυσικά δεν έχει χοιρινό.Οι φούρνοι είναι φούρνοι μόνο κατ όνομα αφού το ψωμί το παραλαμβάνουν από μεγάλα πρατήρια οπότε όλα τα σκευάσματα έχουν την ίδια γεύση.

3.Υποδομές.Πολύ ανώτερες στη Γερμανία.Δεν υπάρχουν λακούβες στους δρόμους,κακοτεχνίες,χάλια κτίρια.

4.Ηλεκτρικές συσκευές.Καλύτερες στη Γερμανία.

5.Χημικά.Καλύτερα στη Γερμανία.

6.Ρούχα,παπούτσια κτλ.Μάλλον μεγαλύτερη ποικιλία στην Ελλάδα.Στη Γερμανία υπάρχουν οι στάνταρ 4-5 αλυσίδες καταστημάτων που πουλάνε τα ίδια σε κάθε πόλη.Οι τιμές για τις φίρμες είναι παραπλήσιες σε Ελλάδα Γερμανία.

7.Εγκαταστάσεις για παιδιά,ανάπηρους,σκύλους.Πολύ ανώτερες στη Γερμανία.Στη Γερμανία πρέπει να αναπτύξεις περιφερική όραση κάτω δεξιά για να ξεχωρίζεις την κίνηση της ουράς πριν η μουσούδα αγγίξει το παντελόνι σου και κάτω αριστερά ώστε να δεις το κεφάλι του μπόμπιρα πριν πέσει πάνω σου τρέχοντας.Επίσης πρέπει να εξασκηθείς στις κλεφτές ματιές πίσω για να αντιληφθείς τον αθόρυβο ποδηλάτη καιι τον επερχόμενο ανάπηρο πριν νιώσεις τη δύναμή τους.Αντίθετα στην Ελλάδα απαιτείται μόνο να διακρίνει κανείς τον ήχο της μηχανής.

8.Συγκοινωνίες.Καλύτερες στη Γερμανία αλλά πιο ακριβές.Μεγάλη διαφορά οτι δεν υπάρχει ΚΤΕΛ στη Γερμανία(περιβαλλοντικοί λόγοι και απαγόρευση ανταγωνισμού με τη Deutsche Bahn).

9.Προστασία φύσης,οικολογία κτλ.Με τεράστια διαφορά μπροστά η Γερμανία.Βλέπεις παντού δέντρα,κήπους κτλ.

10.Καθαριότητα.Σαφώς μεγαλύτερη στη Γερμανία.Δε βλέπεις σκουπίδια πουθενά.Τα δάπεδα αστράφτουν.Τα συνεργεία καθαρίζουν και τα βράδυα.Οι άνθρωποι δε μυρίζουν.Γενικά οι Γερμανοί χρησιμοποιούν κατά κόρον κολώνιες ενώ οι Ελληνες προτιμάνε τις πιο φυσικές μυρωδιές.

11.Διασκέδαση.Πολύ ανώτερη στην Ελλάδα.Στη Γερμανία απλά δεν υπάρχει η νυχτερινή ζωή της Ελλάδας,μαγαζιά ελληνικού τύπου,μπουζούκια κτλ είναι αδιαννόητα.

Γενικά το τοπίο στην Ελλάδα είναι τσιμέντο,θόρυβος,βρωμιά,κακοτεχνίες,ζέστη,γκομενάκια ενώ στη Γερμανία είναι δέντρα,ησυχία,καθαριότητα,υποδομές,κρύο,ανάπηροι,παιδιά,φρικιά κτλ.Σα λαός οι Ελληνες προτιμούν το πρώτο ενώ οι Γερμανοί το δεύτερο.Για αυτό αρκετοί Ελληνες παθαίνουν κατάθλιψη το πρώτο διάστημα.Είναι οι διαφορετικές προτεραιότητες των Γερμανών(σταθερότητα,ασφάλεια,νόμοι,καθαριότητα,οικογένεια,ατομικά δικαιώματα,απαγόρευση ανταγωνισμού) έναντι των Ελλήνων(καλοπέραση,διασκέδαση,φαί,γούστα,κατανάλωση κτλ).

Τροποποιήθηκε από Bratwurst
Link to comment
Μοιράσου σε άλλους δικτυακούς τόπους

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέας...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.